Βρυξέλλες: «Κλείσιμο» προαπαιτουμένων μέχρι την Τετάρτη για εκταμίευση στις 10 Οκτωβρίου

Βρυξέλλες: «Κλείσιμο» προαπαιτουμένων μέχρι την Τετάρτη για εκταμίευση στις 10 Οκτωβρίου

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αν υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι την Τετάρτη, τότε θα μπορέσει να δοθεί και το «πράσινο φως» για εκταμίευση της δόσης, στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου.

Αν όλα έχουν πάει καλά, το πρωί της Δευτέρας θα συνεδριάσει το Εuroworking Group που θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και το ίδιο απόγευμα θα επικυρώσουν την απόφαση και οι υπουργοί κατά την διάρκεια του Eurogroup.

Τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι αφενός οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και αφετέρου ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας·

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση του τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι περίμενε να ακούσει ότι τα 15 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έχουν υλοποιηθεί, αλλά σημείωσε ότι «δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτή την διαπίστωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν όλα πάνε όπως έχουν δρομολογηθεί και κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε αμέσως μετά το Εurogroup, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει σε πολιτικό επίπεδο μετά την δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο σε τεχνικό, όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή