Συνελήφθη ο εφοπλιστής Γ. Καραγιώργης

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Γ. Καραγιώργης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη με αίτημα των ολλανδικών αρχών ο 66χρονος εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης κατηγορούμενος για πλαστογραφία και δόλια πτώχευση. Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής τον εντόπισαν έξω από το σπίτι του στη Γλυφάδα, το βράδυ της Τετάρτης. Οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του. Ωστόσο, ο 66χρονος δήλωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Υγεία» και χθες μετήχθη στο Ιπποκράτειο.

Συμφερόντων του κ. Ιωάννη Καραγιώργη είναι η νεόκοπη ναυτιλιακή Times Navigation Inc., η οποία εμφανίζεται να ελέγχει στόλο πέντε φορτηγών πλοίων και ναυπηγικό πρόγραμμα για έως και οκτώ ακόμα ποντοπόρων στα κινεζικά ναυπηγεία της Sinopacific Shipbuilding. Οι πρώτες αγορές πλοίων της Times Navigation Inc, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, έγιναν το 2015, με το πρώτο μεταχειρισμένο φορτηγό να εξαγοράζεται από ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή και άλλα τέσσερα αργότερα από τουρκική.

Τα δεξαμενόπλοια

Φέτος τον Ιούλιο, ο κ. Ι. Καραγιώργης εφέρετο από τις ίδιες πηγές να βρίσκεται σε συζητήσεις με τα ναυπηγεία της CIC Jiangsu για ενδεχόμενη παραγγελία έως και επτά δεξαμενοπλοίων, εγχείρημα του οποίου η κατάληξη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Οι κινήσεις αυτές του επιχειρηματία στην ποντοπόρο ναυτιλία το τελευταίο ενάμισι έτος εμφανίζονται να είναι οι πρώτες από τη δεκαετία του 1990. Τότε ο εφοπλιστής δραστηριοποιείτο στην ποντοπόρο με τη ναυτιλιακή Silver Carriers, η οποία όμως το 1994 αντιμετώπισε, σύμφωνα με κύκλους της Ακτής Μιαούλη, σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας πυρκαγιάς σε μεγάλο δεξαμενόπλοιο συμφερόντων της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Το δυστύχημα και οι ασφαλιστικές απαιτήσεις που γέννησε προκάλεσαν έναν κυκεώνα δικαστικών περιπετειών και οικονομικών απαιτήσεων, εξηγούν οι επαΐοντες στην «Κ», που τελικά οδήγησε την εταιρεία εκτός αγοράς στα μέσα εκείνης της δεκαετίας.

Από τότε μέχρι και το 2014, ο κ. Ι. Καραγιώργης δεν ακούστηκε σχεδόν καθόλου στους διεθνείς ναυτιλιακούς κύκλους. Απασχόλησε όμως τη δημοσιότητα στην Ελλάδα, λόγω της υψηλού προφίλ κοινωνικής δραστηριότητάς του και των εγχειρημάτων του στην ελληνική, τηλεοπτική κυρίως, αγορά.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015, ο εφοπλιστής, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Hellas Net, κεντρικός άξονας του οποίου ήταν η κοινή μετάδοση ενός προγράμματος πέντε ωρών σε 11 περιφερειακούς σταθμούς της χώρας, γνωστότερος εκ των οποίων είναι ο Attica TV. Σε αυτή την εκδήλωση ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, όπως και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Ελευθέριος Κρέτσος.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας

Στενός φίλος και κουμπάρος του εφοπλιστή είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Κονσταντίν Μαλοφέβ, συμφερόντων του οποίου είναι το επενδυτικό σχήμα Marshall Capital Partners. Ο Μαλοφέβ ήταν μεταξύ των Ρώσων επιχειρηματιών που εκείνη την εποχή μπήκαν στη λίστα του αμερικανικού Office of Foreign Assets Control, με αποτέλεσμα το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων για τα γεγονότα στην Ουκρανία, εξαιτίας των σχέσεών τους με το Κρεμλίνο. Στη Ρωσία, εξάλλου, τον Οκτώβριο του 2014, ο εφοπλιστής έκανε –με στενό κύκλο προσκεκλημένων– τους επίσημους αρραβώνες του με την τελευταία σύζυγό του, Σοφία Σωτηράκου.

Η απάντηση Ι. Καραγιώργη σχετικά με τη σύλληψη του

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή