Χειραψία Αμπάς-Νετανιάχου στην κηδεία του Σιμόν Πέρες

Χειραψία Αμπάς-Νετανιάχου στην κηδεία του Σιμόν Πέρες

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οι χειραψίες και οι ευγενικές κουβέντες που αντάλλαξαν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες, καθώς και η αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην «ημιτελή υπόθεση της ειρήνης», σημάδεψαν την κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια σημαντική ένδειξη περί θετικών εξελίξεων στο παλαιστινιακό. Ο Μαχμούντ Αμπάς και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν να συναντηθούν από το 2010, κάτι που κατέστησε τη συνάντησή τους ιστορική. «Πολύς καιρός, πολύς καιρός», είπε ο Αμπάς στον Νετανιάχου, αφού οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια πριν από την έναρξη της τελετής. «Είναι κάτι που εκτιμώ πάρα πολύ, μιλώντας εκ μέρους του λαού μας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προσέλευση του Αμπάς.

Ο μοναδικός ομιλητής που αναγνώρισε την προσέλευση του Παλαιστινίου προέδρου ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του είναι «μια χειρονομία που πρέπει να μας υπενθυμίσει την ημιτελή υπόθεση της ειρήνης». Στον αντίποδα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο θάνατος του Πέρες έγινε δεκτός με επευφημίες, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας Παλαιστινίων και Αράβων ηγετών στην κηδεία.

Στην κηδεία παρευρέθησαν πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, καθώς και οι πρώην ηγέτες της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Τόνι Μπλερ.

Τέλος, στην κηδεία παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πέρες «μεγάλο πολιτικό ηγέτη διεθνούς διαμετρήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή