Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» το Χρηματιστήριο

Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» το Χρηματιστήριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση του εννεαμήνου του 2016 δεν άλλαξε την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αλλά και των καλοκαιρινών μηνών που προηγήθηκαν. Μηδενική ρευστότητα που συνεπάγεται ελάχιστη εμπορευσιμότητα για τις μετοχές παραμένει η μεγαλύτερη παθογένεια για την πιο ρηχή χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης. Οι ξένοι επενδυτές εκφράζουν τη δυσφορία τους απέναντι στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή η αρνητική εξέλιξη αποτυπώνεται στην καθίζηση του όγκου συναλλαγών, που κινείται μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2016, που η δημοσιοποίησή τους ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την απαξιωτική πορεία της αγοράς.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν οι πωλητές. Στόχος των ρευστοποιήσεων ήταν να απεγκλωβιστούν τα ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα από μετοχές που συνεχίζουν την αρνητική τους πορεία στη διάρκεια του 2016, προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις σε μετοχές που ίσως τους δώσουν υπεραξίες για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Βέβαια, η συνολική εικόνα της αγοράς παρέμεινε προβληματική με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από κύμα ρευστοποιήσεων που οδήγησε τον γενικό δείκτη σε πτώση 1,82% και κλείσιμο στις 563,59 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 32 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς διαμορφώθηκε στα 40,170 δισ. ευρώ. Οι ισχυρότερες πιέσεις για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Ftse 25) εκδηλώθηκαν για τη μετοχή της Εθνικής τράπεζας (-7,43%) και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς (-6,90%), η Alpha Bank (-5,56%) και η Eurobank (-5,08%). Επίσης με αρνητική απόδοση έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (-3,17%), του Jumbo (-3,07%) και της ΔΕΗ (-2,91%).

Την περασμένη Τρίτη συνεχίσθηκαν οι ρευστοποιήσεις, αλλά με χαμηλότερη ένταση. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε οριακά 0,21% στις 562,40 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 26,105 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της Coca-Cola HBC (1,76%) και της Eurobank (1,39%) κινήθηκαν αντίθετα από την πτωτική πορεία της αγοράς, όπου οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από τις εξής εταιρίες: Εθνική Τράπεζα (-2,67%), ΟΠΑΠ (-2,47%), ΕΥΔΑΠ (-2,34%) και ο τίτλος της Folli Follie Group, που υπέστη μείωση 2,04% και διολίσθησε στα 21,61 ευρώ.

Αλλαγή κλίματος παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης λόγω βελτίωσης της εικόνας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 0,13% και διαμορφώθηκε στις 563,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίσθηκε στα 18,830 εκατ. ευρώ. Θετική χρηματιστηριακή συμπεριφορά επέδειξαν οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΟΠΑΠ (2,54%), Viohalco (2,50%), Folli Follie Group (1,34%), Coca-Cola HBC (0,54%). Αντίθετα, με απώλειες 2,15% και 1,88% αντίστοιχα έκλεισαν οι μετοχές της Eurobank και της ΔΕΗ στα 0,50 ευρώ και 2,61 ευρώ.

Το ανοδικό κλίμα διατηρήθηκε και την Πέμπτη, οπότε ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 0,90% και αναρριχήθηκε στις 568,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 22,284 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να φθάνει τα 40,545 δισ. ευρώ. Υψηλά ημερήσια κέρδη (6,14%) κατέγραψε την Πέμπτη η μετοχή του Μυτιληναίου και ακολούθησε η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (2,44%), των Ελληνικών Πετρελαίων (2,38%), της Alpha Bank (2,01%) και του Jumbo (1,84%). Οι πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα κινηθούν στους υποτονικούς ρυθμούς και του προηγούμενου μήνα. Το Χρηματιστήριο αποτυπώνει καθημερινά την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την εγχώρια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή