Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσία

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η πίεση των Αμερικανών και των συμμάχων τους προς τη Ρωσία, ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του συριακού στρατού στο Χαλέπι, υπό την απειλή της πλήρους διακοπής των διπλωματικών διαβουλεύσεων με τη Μόσχα για το Συριακό και της δρομολόγησης «εναλλακτικών» επιλογών, χωρίς να αποκλείεται και κάποιας μορφής στρατιωτική επέμβαση.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Χαλέπι απασχόλησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. Οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν έντονα τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος στο ανατολικό Χαλέπι», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο χείλος της διακοπής των συνομιλιών» με τη Ρωσία για το Συριακό, προσθέτοντας ότι, αν οριστικοποιηθεί το διπλωματικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση Ομπάμα «θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα με χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρία Ζαχάροβα. «Αν οι απειλές της Ουάσιγκτον περί αναστολής της συνεργασίας γίνουν πράξη, δεν θα υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι αντάρτες προστατεύονται από τον Λευκό Οίκο. Οι τρομοκράτες θα πανηγυρίζουν στους δρόμους», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος Ανθρωπιστικής Βοήθειας του διεθνούς οργανισμού Στίβεν Ο’ Μπράιαν δήλωσε ότι το Χαλέπι βυθίζεται «σε μια ανελέητη άβυσσο ανθρωπιστικής καταστροφής που δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα στη Συρία». Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι οι νεκροί των τελευταίων εβδομάδων στο Χαλέπι ανέρχονται σε 338, εκ των οποίων τα 106 ήταν παιδιά.

Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης Ασαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, περίπου 9.300 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.800 άμαχοι, σκοτώθηκαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια του δωδεκαμήνου. «Αναξιόπιστο» χαρακτήρισε τον απολογισμό του Παρατηρητηρίου εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Εκστρατεία ανακατάληψης

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού για την ανακατάληψη του ελεγχόμενου από αντικαθεστωτικούς αντάρτες ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου. Χθες, οι δυνάμεις του προέδρου Ασαντ κατέλαβαν νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ προηγουμένως είχαν ενισχύσει τις θέσεις τους στο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων Χανταράτ. Τέλος, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αγκυρα επανέλαβε χθες τη σφοδρή αντίθεση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στην επιχείρηση που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, στην Ανατολική Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή