H Deutsche Bank εν μέσω κλυδωνισμών και ανατροπών

H Deutsche Bank εν μέσω κλυδωνισμών και ανατροπών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των αγορών εξακολουθεί να βρίσκεται η Deutsche Bank έπειτα από την απόφαση ορισμένων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) να περιορίσουν την έκθεσή τους στη γερμανική τράπεζα. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε χθες πρώτη φορά κάτω από τα 10 ευρώ ανά μετοχή στο χαμηλό 33ετίας. Ρεκόρ πτώσης παρουσίασε, επίσης, το μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο της Deutsche Bank, που απορροφά πρώτο τις απώλειες σε περίπτωση διάσωσης, υποχωρώντας κάτω από τα 70 σεντς ανά ευρώ. Σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν αναφέρει πως μπορεί να «διαδίδονται σενάρια από τον Τύπο», αλλά οι ισολογισμοί ποτέ δεν ήταν ισχυρότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη 20ετία. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως ο γερμανικός κολοσσός πρέπει να επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια.

Σενάρια θέλουν την Deutsche Bank να αναζητά ακόμη και οικονομική βοήθεια από το γερμανικό κράτος για να καλύψει το υπέρογκο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που ζητεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ρόλο του τραπεζικού κολοσσού στην κρίση του 2008. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση πήρε χθες νέα τροπή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να επιδιώκει τριμερή συμβιβασμό με τις Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank για την παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ενας διακανονισμός μεταξύ των τριών συστημικών τραπεζών και των ΗΠΑ γεννάει πολλά ερωτήματα για το συνολικό ύψος της χρηματικής ποινής. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ανακοίνωση προστίμου 14 δισ. δολαρίων εις βάρος της Deutsche Bank, αντί των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για νομικές δαπάνες από την τράπεζα, έχει προκαλέσει κυκεώνα πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Το Βερολίνο τηρεί αποστάσεις, ενώ ο κ. Κράιαν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Περί ελέγχων

Πλην του τριμερούς συμβιβασμού με τις Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank για την υπόθεση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τυχόν αντίστοιχες ενέργειες από τις Royal Bank of Scotland, HSBC, UBS και Wells Fargo. Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι είναι πιθανό να επιβληθεί πρόστιμο 9 δισ. στερλινών στη Royal Bank of Scotland. Ενας διακανονισμός με τρεις κολοσσούς, αντί μόνο με την Deutsche Bank, πάντως, θα άνοιγε πεδίον δόξης λαμπρόν στη σταδιοδρομία της Λορέτα Λιντς, νυν υπουργού Δικαιοσύνης, που πιθανώς να αντικατασταθεί όταν αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολιάζουν οι Financial Times. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέρριψε τις απόψεις που θέλουν την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων να είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Deutsche Bank. «Εάν μια τράπεζα αποτελεί συστημική απειλή, αυτό δεν οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια». Οι υπέρογκες νομικές δαπάνες, οι ετήσιες ζημίες το 2015 και η μεγάλη υποχώρηση των εσόδων της Deutsche Bank εγείρουν ερωτήματα για την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων όταν είναι αντίξοες οι συνθήκες στις αγορές. Ορισμένοι αναλυτές, εν τούτοις, θεωρούν ότι οι φόβοι για ελλιπή χρηματοδότηση της γερμανικής τράπεζας είναι υπερβολικοί, δεδομένου ότι τα άμεσα ρευστοποιήσιμα αποθέματα φθάνουν τα 233 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή