Αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές άναψε στο εσωτερικό της Τουρκίας η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν και δεν έλειψαν, ούτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι ρεβανσιστικές αιχμές για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η αντιπαράθεση φαίνεται να αφορά κυρίως την πάγια διαμάχη μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών, που αναζωπυρώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κεμαλικού κόμματος CHP, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προχθεσινή δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, καταλογίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο ότι «δεν έχει ακόμη αντιληφθεί την αξία της δημοκρατίας και της κοσμικότητας». Δεν απέφυγε ωστόσο να προσθέσει: «Ας κοιτάξει (ο Ερντογάν) πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Χθες, ο κ. Κιλιτσντάρογλου επανήλθε δριμύτερος, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα και κατέληξε: «Εμείς υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, αυτοί υπερασπίζονται το Χαλιφάτο. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους πολίτες, αυτοί τη σκλαβιά».

Ερωτήματα για τα κίνητρα του Ερντογάν διατυπώνει από τις στήλες της κεντροαριστερής Hurriyet ο γνωστός αρθρογράφος και διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης, Μουράτ Γετκίν. «Η Συνθήκη της Λωζάννης εθεωρείτο ανέκαθεν σύμβολο ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Τουρκίας», σημειώνει ο αρθρογράφος, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, «ληξιαρχική πράξη του νέου μας κράτους» και «νίκη» της χώρας του. Με την κίνησή του αυτή, ο Ερντογάν κινδυνεύει να διαλύσει το κλίμα δημοκρατικής ομοψυχίας που επικράτησε μετά τη 15η Ιουλίου, προσθέτει ο Γετκίν.

Στον αντίποδα, η Yeni Safak, που εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα του ΑΚΡ, χειροκρότησε την αμφισβήτηση της Λωζάννης. Σε ένα παραληρηματικό άρθρο, υποστηρίζει ότι η Τουρκία δίνει σήμερα έναν «δεύτερο πόλεμο της ανεξαρτησίας» απέναντι στους ίδιους εχθρούς (τη Δύση και τη σύμμαχό τους Ελλάδα) που ακρωτηρίασαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο αρθρογράφος Ιμπραήμ Καραγκούλ υποστηρίζει ότι η Τουρκία «κινδυνεύει από τους συμμάχους της» στο ΝΑΤΟ, που λειτουργούν ως «νέοι Σταυροφόροι», και εμφανίζει τους Κούρδους του ΡΚΚ και του PYD ως ενεργούμενα ξένων μυστικών υπηρεσιών για τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή