Ο Τραμπ αναμοχλεύει το παρελθόν του Κλίντον

Ο Τραμπ αναμοχλεύει το παρελθόν του Κλίντον

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προ εικοσαετίας σεξουαλικά σκάνδαλα του Μπιλ Κλίντον ανέσυρε από τη ναφθαλίνη ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να πλήξει τη σύζυγό του Χίλαρι στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του στο Μπέντφορντ του Νιου Χαμσάιρ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπενθύμισε ότι ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε παραπεμφθεί το 1998 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της καθαίρεσης για τη διαβόητη υπόθεση με τη Μόνικα Λεβίνσκι. Προχωρώντας ακόμη πιο μακριά, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος η Δημοκρατική υποψήφια, τότε το «ρυπαρό παρελθόν» των Κλίντον θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η αναμόχλευση της υπόθεσης Κλίντον-Λεβίνσκι από τον Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των πιο σταθερών υποστηρικτών του. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ, δήλωσε ότι η επιλογή αυτή βάζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο σε «εντελώς λαθεμένο δρόμο», βυθίζοντάς τον στη «λάσπη», μαζί με τους αντιπάλους του. Η τοποθέτηση του Γκίνγκριτς έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε, ως πρόεδρος της Βουλής, στην εκστρατεία για την παραπομπή του Κλίντον.

Η καθυστερημένη ανακίνηση του ζητήματος από τον Τραμπ ερμηνεύεται ως προσπάθειά του να ανακτήσει την πρωτοβουλία, ύστερα από την κατά γενική ομολογία απογοητευτική εμφάνισή του στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με την Κλίντον. Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών θεωρεί, όμως, ότι πρόκειται για κίνηση υψηλότατου πολιτικού ρίσκου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών, ιδιαίτερα δε των γυναικών, που δεν κατανοούν γιατί θα έπρεπε να πληρώσει η Χίλαρι Κλίντον για παλιές απιστίες του συζύγου της.

Στο μεταξύ, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα USA Today κάλεσε τους αναγνώστες της να καταψηφίσουν τον Τραμπ, θεωρώντας τον «επικίνδυνο» για τη χώρα. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της USA Today που η εφημερίδα πήρε θέση σε εκλογική αναμέτρηση. Εναντίον του Τραμπ τάχθηκε και η συντηρητική εφημερίδα Arizona Republic, η μεγαλύτερη στην ομώνυμη πολιτεία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών εντύπων που στήριζαν παραδοσιακά τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά αυτή τη φορά στράφηκαν κατά του υποψηφίου τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή