Η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση CDS

Η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση CDS

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα επιτρέπει εφεξής τη χρήση των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι κινδύνου πτώχευσης, που δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να προστατευθούν σε περίπτωση μη αποπληρωμής ομολόγων ή δανείων. Πρόκειται για τα credit defaults swaps, τα πασίγνωστα στις δυτικές οικονομίες αλλά και αμφιλεγόμενα CDS, καθώς κατηγορήθηκαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ότι αποτελούν εργαλείο που διευκολύνει τη συσσώρευση μη ορατών χρηματοπιστωτικών κινδύνων.

Στην περίπτωση της Κίνας, βέβαια, το γεγονός ότι το Πεκίνο ενέκρινε τη χρήση CDS αντανακλά την προσπάθεια της κινεζικής ηγεσίας να εισαγάγει περισσότερο τις δυνάμεις της αγοράς στην οικονομία. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, έχουν προηγηθεί στην Κίνα 45 περιπτώσεις στις οποίες δεν εξυπηρετήθηκε χρέος είτε ομολόγων είτε δανείων, με την αξία των πτωχεύσεων να ανέρχεται σε 26,81 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 4,02 δισ. δολαρίων. Εν ολίγοις, αυξάνονται οι περιπτώσεις μη εξυπηρέτησης χρέους εφόσον ο αντίστοιχος αριθμός το 2015 ήταν 20 πτωχεύσεις επί συνόλου χρεών 12 δισ. γουάν. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της αγοράς, η απόφαση του Πεκίνου προϊδεάζει για περαιτέρω πτωχεύσεις.

«Πρόκειται σαφώς για ένδειξη ότι οι Αρχές προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία της αγοράς όταν χειρίζονται τον αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο», επισημαίνει ο Γουάνγκ Μινγκ, στέλεχος του fund ομολόγων Shaunghai Yaozhi Asset Management Co. που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας δύο δισ. γουάν. Ο ίδιος προσθέτει, όμως, πως «θα δούμε και άλλες πτωχεύσεις», καθώς η απόφαση του Πεκίνου να εγκρίνει τα «εργαλεία άμβλυνσης του πιστωτικού κινδύνου», όπως τα ονομάζει, υποδηλώνει πως οι επενδυτές αναλαμβάνουν πλέον τον κίνδυνο μόνοι τους και δεν μπορούν να προσβλέπουν στη στήριξη του κράτους. Μέχρι πρόσφατα το Πεκίνο δεν φαινόταν διατεθειμένο να επιτρέψει την πτώχευση εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών.

Από το περασμένο έτος, όμως, φαίνεται να αλλάζει η στάση των Αρχών. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η κρίση που έχει γνωρίσει η κινεζική αγορά ακινήτων έχουν περιορίσει τη δυνατότητα του κράτους να πληρώνει τον λογαριασμό όταν καταρρέουν επιχειρήσεις. Εχει προηγηθεί, εξάλλου, η προηγούμενη προσπάθεια του Πεκίνου να εισαγάγει κάποιου είδους ασφάλιστρα κινδύνου πτώχευσης πριν από έξι χρόνια. Τότε, όμως, δεν ανταποκρίθηκε η αγορά, καθώς το κράτος εξακολουθούσε να στηρίζει υπερχρεωμένες και προβληματικές επιχειρήσεις, αντί να τις αφήνει να πτωχεύσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή