Πρώτη πτήση Κωνσταντινούπολη – Μυτιλήνη

Πρώτη πτήση Κωνσταντινούπολη – Μυτιλήνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πτήση τσάρτερ από την Κωνσταντινούπολη γεμάτη συμβολισμούς και σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου προσγειώθηκε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης». Πάνω από 100 Τούρκοι επισκέπτες, ανάμεσά τους δεκάδες δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, συνόδευσαν την οικογένεια Ελγκίζ που εγκαινίασε χθες το βράδυ έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, Χαλίμ Μπέη. Ο Χαλίμ Μπέη ήταν ο προπάππους του Τζαν Ελγκίζ, σημερινού συλλέκτη έργων τέχνης. Ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που εξέθεσε τη συλλογή του στο αρχοντικό σπίτι του προπάππου του.

Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος, η αεροπορική εταιρεία «BoraJet» πραγματοποίησε χθες την πιλοτική πρώτη πτήση της προς το νησί, «την πρακτόρευση της οποίας και για μελλοντικές πτήσεις της προς τη Λέσβο έχει αναλάβει το μεγαλύτερο πρακτορείο της Κωνσταντινούπολης, VIP», εξηγεί στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης.

Από την πλευρά του, ο Τζαν Ελγκίζ δήλωσε στην «Κ»: «Οι Τούρκοι περνάνε πάντα πολύ όμορφα στη Λέσβο. Οσοι έρχονται θέλουν να ξαναέρθουν και έχω την αίσθηση ότι γεμίζουν τα μαγαζιά. Ελπίζω να πάνε καλά όλοι οι σχεδιασμοί και από το ερχόμενο καλοκαίρι να πραγματοποιείται η πτήση Κωνσταντινούπολη – Μυτιλήνη γιατί διαρκεί μόνο 40 λεπτά και είναι πολύ πιο εύκολο για τους Τούρκους να έρθουν από την Κωνσταντινούπολη, αφού, διαφορετικά, η απόσταση που πρέπει να διασχίσουν είναι χρονοβόρος».

Η Εκθεση του Μουσείου Ελγκίζ στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γραμμές Περάσματος» καλύπτει ολόκληρη τη Δημοτική Πινακοθήκη και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, περνώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Ολεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαραμουσταφά, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Το Μουσείο Ελγκίζ ιδρύθηκε το 2001 από τους συλλέκτες Σεβντά και Τζαν Ελγκίζ και αποτέλεσε το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης. Σε μια περίοδο που η χώρα εστερείτο θεσμικά ή κρατικά μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, το μουσείο ανέλαβε ως ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα διεθνούς ακτινοβολίας την προώθηση της σύγχρονης τέχνης ανοίγοντας τις πόρτες ενός χώρου 2.000 τ.μ. στο κοινό.

Το μουσείο διοργανώνει σειρά από εκθέσεις, εργαστήρια και κοινωνικές δράσεις, αποσκοπώντας στην ανάδειξη δυναμικών και ριζοσπαστών καλλιτεχνών. Η «μόνιμη ιδιωτική έκθεση» φιλοξενείται στους πύργους του Μασλάκ με περιοδικές εκθέσεις γλυπτών και έργα land art στην ανοιχτή ταράτσα του κτιρίου. Το Trip Advisor έχει χαρακτηρίσει το μουσείο ως ένα «κρυφό διαμάντι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή