Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν τις διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν τις διεθνείς αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό ήταν το κλίμα στις αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τα χρηματιστήρια και τις αποδόσεις των ομολόγων να σημειώνουν πτώση εν μέσω αυξημένων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμεινε το ζήτημα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Βank, αναφορικά με το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Deutsche Bank βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά αυτήν την εβδομάδα, έχοντας χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της κατά το τελευταίο έτος. Στο περιβάλλον αυτό, o ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωνε εβδομαδιαίες απώλειες 1,6% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, με τον κλάδο των τραπεζών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και να χάνει πάνω από το 5,0% της αξίας του. Οσον αφορά τις αγορές των κυβερνητικών ομολόγων, η αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε πτώση της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού κυβερνητικού ομολόγου κατά 8 μονάδες βάσης σε επίπεδο εβδομάδας σε χαμηλό 2,5 μηνών -0,161%. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων εν μέσω αυξημένων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Εναντι του ελβετικού φράγκου, το κοινό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών κοντά στο 1,0810 την Παρασκευή, με την πτώση να αναχαιτίζεται από φήμες περί πιθανής παρέμβασης από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του εγχώριου νομίσματος. Στο ίδιο περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά ημερών 1,1160 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

Επίσης, η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια απασχόλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αγορές. Παρά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις, στην άτυπη συνεδρίαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία, τελικά αποφασίστηκε η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου να μειωθεί στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 33,2 εκατ. τον Αύγουστο. Το σχέδιο για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα οριστικοποιηθεί στην επίσημη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη. Ως απόρροια, η άνοδος στις τιμές πετρελαίου την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν σημαντική, ξεπερνώντας το 7% σωρευτικά, καθώς και μόνο η είδηση της επίτευξης συμφωνίας ύστερα από τόσο καιρό και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή