Περί σεξισμού… με κουτσομπολιό

Περί σεξισμού… με κουτσομπολιό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία βρίσκεται πάλι εν μέσω μια έντονης συζήτησης για τον σεξισμό στην πολιτική. Οπως και παλαιότερα, οι συζητήσεις είναι πυρετώδεις, μόνο που ελάχιστα αφορούν το ζήτημα καθαυτό, αφού περιορίζονται στο κουτσομπολιό.

Ολα ξεκίνησαν από την 26χρονη τοπική παράγοντα των Χριστιανοδημοκρατών Γένα Μπέρεντς, η οποία δημοσιοποίησε πριν από μία εβδομάδα επιστολή προς το κόμμα της. Επειδή ανήλθε στην ιεραρχία με ταχύτητα, η κυρίαρχη τάση ήταν να κυκλοφορήσουν φήμες για τον τρόπο ανέλιξής της. Η βασική «υπόθεση εργασίας» ήταν πως η πρωταγωνίστρια της ιστορίας διατηρεί σχέση με ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Η φοιτήτρια Νομικής κατήγγειλε στην επιστολή της ότι ο Φρανκ Χένκελ, υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο του Βερολίνου, την αποκάλεσε «γλυκό ποντικάκι» και ρώτησε έναν συνάδελφό του αν την έχει ρίξει στο κρεβάτι. Μετά τη δημοσίευση της επιστολής, ο ίδιος ο Χένκελ εξέφρασε την απογοήτευσή του, χωρίς όμως να διαψεύσει το περιεχόμενό της.

Η Μπέρεντς απέσπασε εγκώμια και κριτική για την ανοικτή επιστολή. Ο Φλόριαν Νελ, ομοϊδεάτης της από το Βερολίνο, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και πως η μεταχείριση των γυναικών στο πλαίσιο των κομματικών μηχανισμών είναι ντροπιαστική. Η πρώην ακτιβίστρια της οργάνωσης Femen Ζάνα Ραμαντανί την κατηγόρησε, από την πλευρά της, ότι εργαλειοποιεί το πολύ σοβαρό ζήτημα του σεξισμού για τους δικούς της σκοπούς. Η επικεφαλής της Οργάνωσης Γυναικών Βερολίνου Σάντρα Σέγκλα έκανε λόγο για «ελλειμματική προσωπικότητα» της Μπέρεντς και δύο μέλη της Ενωσης παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενα για την επίμαχη δήλωση.

Μέσα σε όλη αυτήν την παραπλανητική συζήτηση, η βασική καταγγελία της επιστολής, ότι ο Χένκελ υπερέβη τα εσκαμμένα, δεν εθίγη ή επισκιάστηκε από λεπτομέρειες και άσχετα σημεία της υπόθεσης.

Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ο βετεράνος πολιτικός δεν διέψευσε ποτέ τις κατηγορίες. Αντιθέτως, η Γένα Μπέρεντς βρέθηκε από καταγγέλλουσα κατηγορούμενη: χρησιμοποίησε τη γυναικεία γοητεία της στοχευμένα, έγραψαν πολλά βερολινέζικα ΜΜΕ, επικαλούμενα την άποψη της Σέγκλα.

Επιπλέον, στους Χριστιανοδημοκράτες κυκλοφορεί η φήμη ότι η Γένα Μπέρεντς ήρθε κοντά με τον πολιτικό του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ, γενικό γραμματέα της Μέρκελ. Η ίδια ενίσχυσε τις φήμες, αφού συνήθιζε να μιλάει ανοικτά για τη συγκεκριμένη σχέση, λέει το κουτσομπολιό.

«Η Γένα Μπέρεντς και εγώ γνωριστήκαμε και φλερτάραμε», επιβεβαίωσε ο Τάουμπερ, «ήταν όμως εξαρχής σαφές ότι επρόκειτο για μια φιλική σχέση», προσέθεσε. «Γιατί όμως έχουν σημασία όλα αυτά;», αναρωτιούνται Γερμανίδες δημοσιογράφοι που έχουν αγανακτήσει από την τροπή που έχει λάβει η συζήτηση.

«Τι διαφορά έχει αν διατηρούσε μία, δώδεκα ή δεκαπέντε σχέσεις με στελέχη του κόμματος;» είναι η εύλογη απορία τους. «Οτι φταίει η ίδια όταν το περιβάλλον της αναρωτιέται αν έχει καταλήξει στο κρεβάτι κάποιου πολιτικού;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή