Ηχοι της φύσης στο αυτοκίνητο, στο μετρό, στο σπίτι…

Ηχοι της φύσης στο αυτοκίνητο, στο μετρό, στο σπίτι…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τριζόνια του Αμαζονίου «τραγουδούν» στο υπνοδωμάτιό σας, η σιγανή βροχή πέφτει στον συρμό του μετρό και η ήρεμη θάλασσα πλημμυρίζει το αυτοκίνητό σας, ενώ βρίσκεστε κολλημένοι στην κίνηση. Τι και αν η πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα από αυτό που καταλήγει στα αυτιά μας, μοναδικοί ήχοι από τη Γουατεμάλα, το Περού, τον Ισημερινό αλλά και το Πήλιο, την Κρήτη μας «ταξιδεύουν» σε άλλους κόσμους. Αλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός του «Sleep in nature», να επιτρέπει ακόμη και τον «ύπνο στη φύση», τη στιγμή που ο γείτονας έχει τη μουσική στη διαπασών.

«Η ιδέα του να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή με την οποία ο χρήστης να μπορεί να ακούει ήχους της φύσης σε ατελείωτη επανάληψη, προέκυψε κατά την ενασχόλησή μας με τη γιόγκα και τον διαλογισμό. Στην Αθήνα εξαιτίας της ηχορρύπανσης χρειαζόταν πολλές φορές να παίξουμε ήχους βροχής για να υπερκαλύψουν τον θόρυβο τεσσάρων γηπέδων μπάσκετ και της Μεσογείων. Με το «Sleep in nature» θέλουμε να ξαναχτίσουμε ένα μέρος της χαμένης σύνδεσης του ανθρώπου της πόλης με το φυσικό του σπίτι», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της Milk Audio, εταιρείας που ειδικεύεται στον ήχο για κινηματογράφο και διαφήμιση.

Για τις ηχογραφήσεις ο Αλέξανδρος μαζί με τον συνεργάτη του Αρη Λουζιώτη ταξίδεψαν στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Στη συνέχεια χώρισαν τους ήχους σε κατηγορίες όπως Νερό, Βροχή, Βουνό, Ζούγκλα, Δάσος, Νύχτα, Διαλογισμός, Εσωτερικοί χώροι. «Αν έχεις ζήσει στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, η φύση είναι μακριά και κάποια στιγμή θα σου λείψει αυτός ο ήχος της ήρεμης θάλασσας στις 3 το μεσημέρι ή τα τριζόνια του Αμαζονίου, ένα από τα πιο όμορφα ηχοτοπία. Ακόμα και τα “βάρβαρα τζιτζίκια” των 40°+ μπορούν να σε μεταφέρουν σε απίστευτες γωνιές της Ελλάδας», συμπληρώνει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν το «Sleep in nature» (www.sleepinnature.co.uk) ως βοήθημα για τον ύπνο, στις μετακινήσεις με το μετρό και στην πρωινή γιόγκα στο σπίτι. Οι πιο δημοφιλείς ήχοι είναι αυτοί του νερού και της βροχής. «Κατά τη γνώμη μας είναι ιδανικό για χρήση κατά τη διάρκεια μαθημάτων γιόγκα, κατά τη διάρκεια μασάζ και άλλων εναλλακτικών και μη θεραπειών. Στο εξωτερικό έχουν γίνει και μελέτες για τη χρήση μουσικής ως αναισθητικού σε επεμβάσεις. Ο ήχος έχει περισσότερη δύναμη από όσο νομίζουμε», προσθέτει ο κ. Σιδηρόπουλος. Αυτό που διαπιστώνουν, πάντως, οι δημιουργοί της εφαρμογής που διατίθεται δωρεάν σε τάμπλετ και κινητά, είναι ότι ένας ήχος μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. «O ήχος είναι πολύ προσωπικό θέμα και πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα ψάχνει κάτι το τελείως διαφορετικό από αυτό που του δίνεις. Υπάρχουν άνθρωποι που για να κοιμηθούν ανάβουν τον εξαερισμό της κουζίνας ή και το πιστολάκι μαλλιών κάτι που κάποιους άλλους τους τρελαίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή