Ενα δάνειο που «στοιχειώνει» ακόμη τους ισολογισμούς του Μαρινόπουλου

Ενα δάνειο που «στοιχειώνει» ακόμη τους ισολογισμούς του Μαρινόπουλου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δάνειο με τη γαλλική Carrefour, που δόθηκε κατά τη διαδικασία εξόδου της από την ελληνική αγορά το 2012, «στοιχειώνει» σαν φάντασμα τους ισολογισμούς του Μαρινόπουλου και φαίνεται ότι χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, ανάλογα με την περίσταση. Στη συμφωνία εξυγίανσης από τον Σκλαβενίτη, που κατατέθηκε προχθές Παρασκευή στο δικαστήριο, γίνεται η πρόβλεψη στο άρθρο 18.6 ότι το 92% των συνολικών χρεών του ομίλου στην Carrefour (160 εκατ. ευρώ) «κουρεύεται». Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσό του δανείου, 111 εκατ., προέρχεται από τη θυγατρική της Carrefour, τη Southmed Investments. Ο Σκλαβενίτης, που διαδέχεται τον Μαρινόπουλο σε ένα μέρος των υποχρεώσεών του, πρέπει να πληρώσει 14 εκατομμύρια. Οι Γάλλοι συμφώνησαν, έπειτα από αρκετή εσωτερική συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη λύση στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως με την εξέλιξη αυτή, ο Μαρινόπουλος έδινε με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου καθυστερημένα στη δημοσιότητα τον ισολογισμό του 2015. Σε αυτόν αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα από τον ελεγκτή της Grant Thornton: «Κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2014, η εταιρεία προχώρησε σε αποαναγνώριση δανειακών υποχρεώσεων 54 εκατ. προς τη Southmed Investments, κατόπιν σχετικής οριστικής συμφωνίας των δύο μερών, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμβατικά εντός του δεύτερου εξαμήνου 2015…». Η συμφωνία αυτή δεν οριστικοποιήθηκε και ο Μαρινόπουλος έπρεπε να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Ομως στις λογιστικές καταστάσεις των Γάλλων, της Southmed Investments, αναφέρεται (KPMG, Βρυξέλλες 18 Ιουνίου 2013) ότι συμφωνήθηκε να πωληθούν δάνεια 140 εκατ. ευρώ προς τον Μαρινόπουλο και την κυπριακή Chris Cash & Carry πρoς 3 εκατ. ευρώ στη λουξεμβουργιανή εταιρεία των Μαρινόπουλων. Πώς λοιπόν δάνεια που έχουν πωληθεί προς 3 ευρώ το 2013 «επανέρχονται» στη λίστα πιστωτών που κατατέθηκε προχθές στο δικαστήριο;

Η απάντηση δίνεται ίσως από μια παρατήρηση του ορκωτού λογιστή Μανόλη Μιχαλιού στον ισολογισμό του 2015. «Κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2015, η εταιρεία προχώρησε σε αναστροφή της αποαναγνώρισης δανειακών υποχρεώσεων 54 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Southmed Investments LTD που είχε πραγματοποιήσει στη χρήση του 2014, λόγω αλλαγής στην εκτίμηση που είχε πραγματοποιήσει στην προηγούμενη χρήση. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 τα εν λόγω ομολογιακά δάνεια της εταιρείας προς τη Southmed Investments ανέρχονται στο τέλος της χρήσης στο ποσό του κεφαλαίου και τόκων στα 111 εκατ. ευρώ…».

Δηλαδή τα δάνεια αφού αφαιρέθηκαν ξαναεμφανίζονται (σ.σ. ο ορκωτός είχε διαφωνήσει το 2014 με την αφαίρεση των 54 εκατ.) και το σύνολο των απαιτήσεων των πιστωτών που αποδέχονται τη συμφωνία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 54 εκατομμύρια.

Αλλά το γαλλικό δεν ήταν το μόνο εμπόδιο στη συμφωνία για την εξυγίανση του Μαρινόπουλου. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του Κατάρ, η Helens, έκανε waiver στις προσωπικές εγγυήσεις των Πάνου («Πανάρα») και Στέφανου Μαρινόπουλου την Παρασκευή το μεσημέρι, συμφωνώντας να προχωρήσει η συμφωνία και με εκείνην ως συναινούντα πιστωτή. Είχε προηγηθεί διελκυστίνδα για την οποία ο Σκλαβενίτης επέρριπτε την ευθύνη στους τρεις μετόχους του Μαρινόπουλου, οι οποίοι έλεγαν ότι ο Σκλαβενίτης «πάτησε» πάνω στις προσωπικές εγγυήσεις για να βελτιώσει το δικό της ντιλ με τις εταιρείες του Κατάρ που έχουν μερικά από τα πολυπόθητα ακίνητα των Hyper market του Μαρινόπουλου που τόσο επιθυμούσε ο Σκλαβενίτης. Γεγονός είναι ότι με την άρση αυτών των προσωπικών εγγυήσεων, η επιβάρυνση των μετόχων της αλυσίδας περιορίσθηκε σε έναν αλληλόχρεο λογαριασμό 7 εκατ., όπου εγγυώνται ως φυσικά πρόσωπα (σελ. 17 της συμφωνίας εξυγίανσης), αλλά και από συμβάσεις factoring.

Να σημειωθεί ότι οι προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων για το δάνειο που δόθηκε στην αρχή του χρόνου από την Αlpha Bank (65 εκατ.) διατηρούνται (σ.σ. πρόκειται για μετοχές της φαρμακευτικής ΦΑΜΑΡ).

Στο παράρτημα του «μη μεταβιβαζόμενου παθητικού» (σ.σ. μένει στην παλαιά εταιρεία) παραμένει η συμμετοχή στην «Καρυπίδης» που, κατά πληροφορίες της «Κ», έχει μειώσει τις απαιτήσεις της σε μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

Γεγονός είναι ότι πριν από το 2015 οι τράπεζες δεν ζητούσαν προσωπικές εγγυήσεις από τους μετόχους, εγγράφοντας απαιτήσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Στα μη μεταφερόμενα στοιχεία του παθητικού εγγράφονται και για τις νομικές εκκρεμότητες της εταιρείας που θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση 30 εκατ., έτσι ώστε να καλυφθούν οι τυχόν νομικές εκκρεμότητες που θα προκύψουν. Στις υποχρεώσεις που δεν αναλαμβάνει η νέα εταιρεία (Σκλαβενίτης) συμπεριλαμβάνονται οι αφανείς πιστωτές (ό,τι δεν εμφανίζεται στα βιβλία), φόροι των 5 τελευταίων χρήσεων (σ.σ. γίνεται έλεγχος 2011-2015 αλλά δεν έχει περαιωθεί), εκκρεμοδικίες και επίδικες υποθέσεις που δεν έχουν οδηγηθεί σε απόφαση και όσες διαφορές με προμηθευτές υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ και κυρωθούν από το δικαστήριο στο οποίο θα ασκηθεί τριτανακοπή από τον πιστωτή που δεν συμφωνεί με το υπόλοιπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή