Νέο ομόλογο εκδίδουν τα ΕΛΠΕ για ενίσχυση της ρευστότητάς τους

Νέο ομόλογο εκδίδουν τα ΕΛΠΕ για ενίσχυση της ρευστότητάς τους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη διασφάλιση της ρευστότητας του ομίλου για τα επόμενα πέντε χρόνια, τα ΕΛΠΕ προχωρούν στην έκδοση νέου ομολόγου και στην επαναγορά μέρους του ομολόγου που λήγει τον Μάιο του 2017. Αν και ο Μάιος είναι ακόμη μακριά, οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά, όπως εξηγεί στην «Κ» ο οικονομικός διευθυντής των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισης, περιορίζουν το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία σε λιγότερο από δύο μήνες και την υποχρεώνουν να βγει στις αγορές από τώρα, προκειμένου να διασφαλίσει εγκαίρως τη ρευστότητά της. «Είχαμε ένα παράθυρο από τώρα μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο, εάν δεν βγαίναμε μέσα στον Οκτώβριο, ακολουθούν εξελίξεις που τελικά περιορίζουν πολύ τα χρονικά περιθώρια. Εχουμε μπροστά μας τις εκλογές στις ΗΠΑ, έπεται το ιταλικό δημοψήφισμα, ενώ τον Δεκέμβριο κλείνουν τα χαρτοφυλάκια και δεν γίνονται συναλλαγές. Τον Ιανουάριο δεν θα μπορούσαμε να βγούμε γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα του έτους, που σημαίνει θα είχαμε ένα χρονικό περιθώριο από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, διάστημα πολύ μικρό για να το ρισκάρουμε», τονίζει ο κ. Σιάμισης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας του ομίλου, που ξεκίνησε εδώ και 9 μήνες και αφού κρίθηκε ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ικανοποιητικές.

Η πρόταση της εταιρείας προς τους ομολογιούχους της έκδοσης που λήγει τον Μάιο του 2017 αφορά την επαναγορά μέρους του ομολόγου και στην αναχρηματοδότησή του με ένα καινούργιο που λήγει το 2021. Τα ΕΛΠΕ στοχεύουν σε ένα επιτόκιο γύρω στο 5%, ενώ το προηγούμενο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε με επιτόκιο 8%. Η συμμετοχή των υφιστάμενων ομολογιών εκτιμάται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, με πηγές του ομίλου να χαρακτηρίζουν επιτυχημένη μια συναλλαγή της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο γύρω στο 5%. Τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή τα road shows στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν σε Λονδίνο και Ελβετία και, ανάλογα από το πώς θα πάνε, θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Το μεγάλο όφελος από τη νέα ομολογιακή έκδοση, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σιάμισης, είναι «ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από πλευράς ρευστότητας, κάτι που διασφαλίζει σταθερότητα στον όμιλο». Αναφέρει επίσης ότι τον Ιούλιο του 2019 λήγει ένα ακόμη ομόλογο και εάν η αγορά εξελιχθεί εξαιρετικά και τα επιτόκια κυμανθούν στα χαμηλά επίπεδα του 3%, τότε μπορεί να υπάρξει πρόωρη εξαγορά του υφιστάμενου ομολόγου και έκδοση νέου με χαμηλότερο επιτόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή