Επιθετικότητα με πολλούς στόχους

Επιθετικότητα με πολλούς στόχους

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ταν φανερό και το ’χουμε ξαναπεί ότι αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να παραμείνει στην εξουσία και επομένως όσοι πιστεύουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης, απλώς κάνουν λάθος. Αλλωστε, οι κυβερνήσεις πέφτουν είτε χάνοντας την πλειοψηφία στη Βουλή και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, είτε γιατί προκαλούν οι ίδιες εκλογές νομίζοντας ότι θα τις κερδίσουν ή για να αποδράσουν, κάτι που μάλλον δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού για το άμεσο μέλλον, είτε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, που πρέπει όμως να έχει πάρει διαστάσεις εξέγερσης, που επίσης δεν συμβαίνει προς το παρόν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη. Η αξιοπιστία της βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της, η δυσαρέσκεια απέναντί της είναι διάχυτη, το αποτυπώνουν καθαρά οι δημοσκοπήσεις. Το γνωρίζει ασφαλώς η ίδια και το «κόλπο» της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει δυσχεράνει τη θέση της. Πήγε να δημιουργήσει ένα δικό της κανάλι (κατά ομολογία ευρωβουλευτή της) με χρηματοδότηση ουσιαστικά από την Τράπεζα Αττικής, που ήθελε να την ελέγχει πλήρως και τελικά δεν τα κατάφερε. Υπό το βάρος των εξελίξεων (και των κανόνων) έχασε τον έλεγχο επί της συγκεκριμένης τράπεζας και προτίμησε να «αδειάσει» τον κ. Καλογρίτσα.

Η αλήθεια είναι ότι το «άδειασμα» του κ. Καλογρίτσα επιλέχθηκε ως πολιτικός ελιγμός. Με δεδομένες τις αντιδράσεις του Π. Καμμένου και των όσων είχαν δει το φως της δημοσιότητας για την Τράπεζα Αττικής και τον κ. Καλογρίτσα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαγκιστρωθεί από τον τελευταίο ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μετά, σε συνεργασία με τον Ν. Παππά, αποφάσισε στη Νέα Υόρκη τη γραμμή που θα ακολουθούσε. Να συνδυαστεί, δηλαδή, το οριστικό «άδειασμα» με μια επιθετική ρητορική που δεν απέχει πολύ από «νταηλίκι» σε πρώτη φάση και αμέσως μετά διώξεις που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο συγκρούσεις περί πραγματικής ή υποτιθέμενης διαφθοράς του παρελθόντος. Την πρώτη φάση την είδαμε με τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις και τις αγορεύσεις του Ν. Παππά, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αλ. Τσίπρα, όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή και τώρα ζούμε την περίοδο των καταγγελιών και των διώξεων.

Η στρατηγική που επιλέχθηκε έχει πολλαπλούς στόχους: Τον αντιπερισπασμό για να ξεφύγει η κυβέρνηση από τις περικοπές των συντάξεων και την εφαρμογή των όρων του τρίτου μνημονίου που έχει υπογράψει, την επαναφορά των διαχωριστικών γραμμών στην κοινωνία, τη συσπείρωση των ψηφοφόρων που την έφεραν στην εξουσία και των άλλων που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα, με βάση το επιχείρημα-υπενθύμιση «εσείς κάνατε τα ίδια και χειρότερα», την ομηρία στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., την προσπάθεια εξαφάνισης του πρώτου, ώστε μεταξύ άλλων να μην υπάρχει ως δεξαμενή υποδοχής δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την πλήρη κατάληψη του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου. Η αναμενόμενη σύγκρουση στη Βουλή περί διαπλοκής θα δείξει πιο καθαρά τους κυβερνητικούς στόχους.

Από την άλλη πλευρά, όπου η κυβέρνηση συναντά σθεναρή αντίσταση καταφεύγει σε συμβιβασμούς, υποχωρήσεις και διαφυγές, προσπαθώντας να καλυφθεί πίσω από τη ρητορική επιθετικότητα. Το πράττει συνεχώς απέναντι στους δανειστές, το επιχειρεί απέναντι στην Εκκλησία και κατά μία έννοια φάνηκε και στην περίπτωση του κ. Ντογιάκου και με προέκταση ερμηνείας μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτές η αναβολή της απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου περί τηλεαδειών. Είναι βέβαια άγνωστο πόσο μακριά μπορεί να πορευτεί μία κυβέρνηση με τέτοιες τακτικές, αλλά στις μέρες μας όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Αν διαφανεί πάντως ότι δεν μπορεί να πάει μακριά, το επιτελείο που παίρνει τις αποφάσεις (ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει στη ΔΕΘ ότι δεν τις παίρνει μόνος του) έχει φροντίσει. Υπάρχει το θέμα του χρέους που το έχει καλλιεργήσει ώστε να χρησιμεύσει, αν χρειαστεί, ως αφορμή για εκλογές, υπάρχουν τα εργασιακά στη δεύτερη αξιολόγηση και υπάρχει και η βολική γραμμή «απ’ έξω μας πολεμάνε οι δανειστές και από μέσα η διαπλοκή». Και ό,τι ήθελε προκύψει, αρκεί να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα σεβαστό ποσοστό για τον επόμενο γύρο. Στο μεταξύ ετοιμάζεται και ο Αρτέμης Σώρρας, που μοιράζει ήδη φυλλάδια σε διόδια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή