Η βελτίωση της ισπανικής οικονομίας στηρίζει την κτηματαγορά

Η βελτίωση της ισπανικής οικονομίας στηρίζει την κτηματαγορά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρηση της ανοδικής πορείας των τιμών των κατοικιών στην Ισπανία τουλάχιστον έως το τέλος του έτους διαβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς, καθώς η θετική πορεία της οικονομίας έχει ενισχύσει τη ζήτηση, παρά το κυβερνητικό κενό των τελευταίων μηνών. Kατά τη διάρκεια του 2016, τόσο οι τιμές όσο και οι αγοραπωλησίες, αλλά και η οικοδομική δραστηριότητα κινούνται ανοδικά και μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της τράπεζας BBVA, η θετική αυτή πορεία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη της αγοράς τροφοδοτείται τόσο από τις βελτιωμένες συνθήκες δανειοδότησης και λήψης στεγαστικών δανείων, αλλά και από τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού, που με τη σειρά του έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αύξηση της ζήτησης για παραθεριστικές κατοικίες κατά μήκος των ισπανικών ακτών. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εν μέρει το ίδιο αυτό ρεύμα τουριστών και μετέπειτα ιδιοκτητών κατοικιών, έχει ευθύνη και για τη μεγάλη πτώση της αγοράς κατοικίας στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Το 2007 ξεκίνησαν οι μαζικές πωλήσεις εξοχικών κατοικιών, κυρίως από ξένους, οι οποίοι είτε επέλεξαν να κεφαλαιοποιήσουν τις σημαντικές υπεραξίες των ακινήτων τους, είτε να αποχωρήσουν για κάποια άλλη χώρα, με αποτέλεσμα να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις τιμές, επιταχύνοντας την πτώση της ήδη κορεσμένης αγοράς κατοικίας της χώρας. Σήμερα, έπειτα από μια συνολική κάμψη των τιμών 40% κατά μέσον όρο, οι τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται εκ νέου. Πάντως, η σχετική επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση και συνεπώς και την τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά κατοικίας, καθώς οι αγοραστές αναμένεται να κινηθούν περισσότερο επιφυλακτικά. Ακόμα και έτσι βέβαια, η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, βοηθώντας παράλληλα και στη σταδιακή υποχώρηση του μεγάλου συσσωρευμένου αποθέματος των απούλητων νεόδμητων κατοικιών. Η βελτίωση αυτή έχει ήδη ωθήσει ορισμένους κατασκευαστές στο να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις, ενισχύοντας έτσι την οικοδομική δραστηριότητα. Η έμφαση των νέων αναπτύξεων δίνεται σε μεγάλες πόλεις και δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Κόστα ντελ Σολ και η Κόστα Μπλάνκα, οι οποίες καταγράφουν και την υψηλότερη ζήτηση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την Ενωση Συμβολαιογράφων της χώρας, η μέση άνοδος των τιμών των κατοικιών στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του φετινού δευτέρου τριμήνου ανήλθε σε 7,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 23,7%. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, η άνοδος των συναλλαγών άγγιξε το 8,5% και των τιμών το 2,2%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι ξένοι αγοραστές προχώρησαν στην απόκτηση συνολικά 14.000 κατοικιών, μέγεθος που αποτελεί το 13,4% του συνόλου. Οι Βρετανοί αγοραστές αντιπροσωπεύουν το 19,73% του συνόλου των ξένων, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί με μερίδιο 7,38% και οι Γάλλοι με μερίδιο 7,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή