Τα Σαββατιάτικα

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα του Καμμένου

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Με την υπόθεση των Θρησκευτικών που λίγο έλειψε να προκαλέσει μείζονα κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία, ο Πάνος Καμμένος βγήκε διπλά κερδισμένος: «έδεσε» το ακροατήριό του δείχνοντας ότι δεν κάνει πίσω από τις αρχές του και ταυτόχρονα «δέθηκε» πιο σφιχτά στο κυβερνητικό άρμα. Με απλά λόγια, έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα και αναγκαστικά και τον Νίκο Φίλη. Ο Καμμένος είχε ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή το ραντεβού με τον κ. Ιερώνυμο. Πιο εντυπωσιακός, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα συμπαρατάχθηκε με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά και τον συνολικό ρόλο της εν καιρώ κρίσης. Θυμίζω ότι πρώτος δημοσίως και αρκετά σκληρά εναντίον του Νίκου Φίλη και των ύβρεών του βγήκε ο Τέρενς Κουίκ. Ακολούθησε ο Δημήτρης Καμμένος. Το ενδιαφέρον είναι ότι προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με την Αρχιεπισκοπή και είχε ζητήσει να του στείλουν τον τόμο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», που είχε αποστείλει ο Αρχιεπίσκοπος στον Νίκο Βούτση για να του θυμίσει τη δράση της Εκκλησίας στην Κατοχή. Πληροφορούμαι, δε, ότι μια μέρα πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον Αρχιεπίσκοπο, τον κ. Ιερώνυμο συνάντησε έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Βασίλης Κόκκαλης. Αυτά για όσους είχαν αμφιβολίες ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν ελέγχει πλήρως τους βουλευτές του.

Δεν θα είναι υποψήφιος

Επειδή διέκρινα μεγάλη αγωνία στις τάξεις στελεχών –και υποψήφιων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας– για το τι προτίθεται να κάνει ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, Βασίλης Σπανάκης, ανώτατη πηγή της Νέας Δημοκρατίας με ενημερώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Λογικό, αφού λόγω της θέσεώς του θα σηκώνονταν και οι πέτρες για να τον χτυπήσουν.

Ο Θεός έχει χιούμορ

Τελικά, ο Θεός έχει χιούμορ. Ή ο Νίκος Φίλης δεν έχει τον θεό του. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν καταλληλότερο από τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος κατά τα άλλα υπερασπίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα της Πολιτείας, να υπογράφει εντολή για εγγραφή φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς ΑΜΚΑ (λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων). Υποτίθεται ότι θα ήταν αδιανόητο για ένα κοσμικό κράτος (και μάλιστα με αριστερή κυβέρνηση) να δέχεται ότι για λόγους θρησκευτικής συνείδησης υπάρχουν πολίτες που αρνούνται υπακοή στους νόμους. Ομως, δεν είναι όποιοι κι όποιοι. Είναι οι οπαδοί της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, που κηρύχθηκε έκπτωτη. Θυμίζω ότι αυτοί οι τύποι πιστεύουν ότι ο ΑΜΚΑ είναι το σφράγισμα του διαβόλου, ότι ο Πατριάρχης είναι όργανο του Εωσφόρου, ότι η Εκκλησία έχει παραδοθεί και δεν υπερασπίζεται την Ορθοδοξία, αλλά υπηρετεί ως πόρνη την Πολιτεία. Η διευθέτηση δεν είναι και τόσο αθώα. Πίσω τους κρύβονται μερικές χιλιάδες ψήφοι. Και δη ψήφοι που ενδιαφέρουν πολύ την κυβέρνηση, και ειδικά τους ΑΝΕΛ. Τζάμπα μπαινόβγαινε ο Πάνος Καμμένος στο Αγιον Ορος, προκειμένου να επισκεφθεί τον Μεθόδιο στο μοναστήρι; Ή μήπως δεν ήταν τόσο αθώο το «μην πυροβολείτε τον Φίλη», που περίπου είπε την Τετάρτη στη Βουλή;

Νέος Τούρκος πρέσβης

Μέγα πλήθος την περασμένη Δευτέρα στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Κερίμ Ουράς (φωτ.) στο νεοκλασικό της Βασιλέως Γεωργίου. Τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα τίμησαν 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 46 πρέσβεις. Πέντε χρόνια στην Αθήνα είναι αυτά, δεν προσπερνιούνται εύκολα. Τον Ουράς, που φεύγει εντός του Οκτωβρίου, θα αντικαταστήσει έτερος έμπειρος διπλωμάτης καριέρας. Πρόκειται για τον Χαλίτ Τσεβίκ, μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ μέχρι σήμερα. Τη θέση του Τσεβίκ στα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβει ο εμπλεκόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, στο Κυπριακό και συνολικά ο άνθρωπος που κινεί πολλά νήματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Το αστείο με τις συμπτώσεις είναι ότι συμβαίνουν. Μόνο που οι συγκεκριμένες μετακινήσεις δεν είναι σύμπτωση. Είναι η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων.

Εχουν χάσει τη φόρμα τους

Ως γνωστόν, απορρίφθηκε το αίτημα για άσυλο του ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το τονίζω, επειδή ανήμερα τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, το ΑΠΕ μετέδιδε ότι απορρίφθηκε το άσυλο τριών εκ των οκτώ. Το καλύτερο, όμως, είναι άλλο: πληροφορούμαι ότι ο εισαγγελέας έστειλε πίσω στους Τούρκους το αίτημα έκδοσης των οκτώ, επειδή δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένο νομικά. Υποτίθεται ότι οι Τούρκοι πρέπει να το επαναδιατυπώσουν σωστά και να το ξαναστείλουν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Δεν το έχουν κάνει ακόμη. Η ζωή θα δείξει εάν η καθυστέρηση είναι δείγμα του πόσο «καίγονται» εντέλει οι Τούρκοι για τους οκτώ ή, απλώς, έχουν χάσει τη φόρμα τους λόγω των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα. Πάντως, πηγή μου πέριξ του Μαξίμου εκτιμά πως το θέμα θα καταλήξει να είναι κάτι σαν τις σχέσεις της Αθήνας με τους Κούρδους, που ανακύπτει παγίως στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις: οι γείτονες θα το θέτουν κι εμείς θα προσποιούμαστε ότι δεν φέρουμε ευθύνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή