Το παρασκήνιο ματαίωσης της διάσκεψης

Το παρασκήνιο ματαίωσης της διάσκεψης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απρόσμενη εξέλιξη που σημειώθηκε στην πρώτη διάσκεψη των δικαστών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έληξε πριν καλά καλά ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, κατέστησε ακόμα πιο ασαφή τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου που αναμένεται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Η σύντομη –δεν κράτησε ούτε μία ώρα– διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών δεν πρόλαβε να εισέλθει ούτε στα τυπικά, πλην ουσιαστικά θέματα των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η δε άδοξη κατάληξή της αποδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε μόλις οι δικαστές κάθησαν στις θέσεις τους και επρόκειτο να ξεκινήσουν την αξιολόγηση των κρίσιμων θεμάτων.

Συγκεκριμένα, μία άτυπη τοποθέτηση του προέδρου του Δικαστηρίου, Νίκου Σακελλαρίου, για την κρισιμότητα των θεμάτων που πρόκειται να κριθούν, προκάλεσε αντιδράσεις σε παριστάμενους δικαστές που εξέλαβαν τα λεχθέντα ως υπόμνηση για τα αυτονόητα. Η ένταση που δημιουργήθηκε δεν διευκόλυνε τη συνέχιση της διάσκεψης, το τέλος της οποίας αποφάσισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ. Με ανακοίνωσή του, λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε την απόφασή του για ματαίωση της πρώτης διάσκεψης για τον «νόμο Παππά».

Η ανακοίνωση όμως του κ. Σακελλαρίου στο σκέλος που απέδωσε τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης στο κλίμα των ημερών, προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε από ανώτατους δικαστικούς και μέσα στο ΣτΕ. Η επίκληση λόγων συγκυρίας και κλίματος «το οποίο επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες με δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις», όπως εμφαντικά σημείωνε ο πρόεδρος του ΣτΕ στην ανακοίνωσή του, ξένισε πολλούς, που υπενθύμιζαν πως «η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία είναι ιδιότητες σύμφυτες με την άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος». Μάλιστα τόνιζαν ότι εξ αυτού «δεν μπορεί να ματαιώνεται μια διάσκεψη».

Αλλωστε, οι ίδιες δικαστικές πηγές υπενθύμιζαν πως σωστά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ κατά την εκδίκαση των προσφυγών των καναλιών, από έδρας, είχε τοποθετηθεί λέγοντας πως «το δικαστήριο δεν υποκύπτει, δεν καθοδηγείται, δεν επηρεάζεται», απαντώντας και τότε για τα θέματα των τηλεοπτικών αδειών. Ως εκ τούτου, κατέληγαν στο ότι η ανακοίνωσή του την Παρασκευή αναιρεί τα όσα ο ίδιος είχε πει τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον της Ολομελείας.

Μετά τη ματαίωση της διάσκεψης, παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια και πότε θα εκδοθεί η απόφαση που αναμένεται από την κυβέρνηση και τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το ότι ο χρόνος έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ παραμένει γρίφος ενισχύεται από την καθολική, σχεδόν, εκτίμηση ότι δεν πρόκειται το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί από τις προσφυγές των καναλιών να εκκαθαριστεί σε μία Ολομέλεια. Οι περισσότεροι προβλέπουν πως θα χρειαστεί και δεύτερη και ίσως και παραπάνω διασκέψεις για να απαντηθούν όλα τα θέματα για παραβιάσεις του Συντάγματος.

Τώρα σε ό,τι αφορά την ουσία των θεμάτων που θα κριθούν από το ΣτΕ, σημαντικότερα είναι εκείνα που σχετίζονται με την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αλλά και ο καθορισμός των αδειών σε τέσσερις. Το θέμα του ΕΣΡ που εκτιμάται ως σημαντικότερο, θα καθορίσει και την απόφαση του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας του νόμου ή όχι, καθώς το δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει αν το ΕΣΡ είναι το μόνο –κατά το Σύνταγμα αρμόδιο– για τη χορήγηση των αδειών.

Ομως και οι τέσσερις άδειες, που τελικώς δημοπρατήθηκαν, θα αποτελέσουν μείζονος σημασίας θέμα, καθώς προβάλλονται λόγοι παραβίασης βασικών συνταγματικών αρχών για την οικονομική ελευθερία. Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που, πέραν του διπόλου συνταγματικός ή αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, βλέπουν και ενδεχόμενη απόφαση με απόρριψη των προσφυγών για τυπικά θέματα, η υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενόψει του γεγονότος ότι στις 13 Ιανουαρίου νέο πακέτο προσφυγών έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ με περιεχόμενο –και πάλι– αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις άδειες.

Δεν αποκλείουν, λοιπόν, το Δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία των θεμάτων με την εκδίκαση των νέων προσφυγών τον προσεχή Ιανουάριο και όχι τώρα, όταν το τοπίο θα έχει πλέον διαμορφωθεί και η όποια απόφαση της Ολομελείας θα απέχει από τα γεγονότα και τη διαμορφωμένη πλέον πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την εξέλιξη της Παρασκευής, όλα είναι ρευστά και ανοικτά περισσότερο από πριν, με τους συσχετισμούς μέσα στην Ολομέλεια να σχηματίζονται και να μετασχηματίζονται όσο ο καιρός περνάει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή