Ντόμινο αντιδράσεων για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Ντόμινο αντιδράσεων για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραιόκαστρο, Φιλιππιάδα και τώρα Κως. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων φέρνουν αντιρρήσεις στην ένταξη των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας και ενισχύουν την ήδη άσχημη εικόνα της χώρας διεθνώς, στη διαχείριση του προσφυγικού.

Το κενό στην ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων, σε συνδυασμό με την αδυναμία του κράτους να εκτονώσει την πίεση που υφίστανται συγκεκριμένες περιοχές, δίνουν περιθώρια ανάπτυξης ακραίων πολιτικών δυνάμεων και ενίσχυσης τάσεων ξενοφοβίας. 

Λίγες μέρες μετά την εναντίωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας στην παραχώρηση χώρων για τη διδασκαλία των παιδιών των προσφύγων, με ένα υπόμνημα στο οποίο περάν τον υγειονομικών λόγων, επικαλούνται λόγους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς, και οι σύλλογοι της Κω αρνούνται να μοιραστούν τα παιδιά τους τα ίδια σχολικά κτίρια με τα προσφυγόπουλα.

Και ενώ, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι του νησιού, συμφωνούν ότι «όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης» και τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση,  φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για την παραχώρηση των σχολικών κτιρίων επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Oπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση «η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες και ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής και περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους , για ιατρικούς λόγους».

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων επισημαίνουν πως ήδη υπάρχει έλλειψη σχολικών δομών, κατάσταση η οποία θα επιδεινωθεί εάν ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο σύστημα εκπαίδευσης και ζητούν όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ για κάλυψη προσωρινών αναγκών προτείνουν η εκπαίδευση των παιδιών να καλυφθεί σε δομές μέσα στο hotspot γιατί όπως αναφέρουν «δεν έχουμε υποδομές, με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας».

Στην περίπτωση του Ωραιόκαστρου και της Φιλιππιάδας, το πρόβλημα της παραχώρησης σχολικών κτιρίων παρουσιάστηκε από συγκεκριμένα σχολεία, με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη να αποδίδει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε «κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας» γύρω από το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη αυτή τη συμπεριφορά» και δηλώνοντας πως «τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Η αντίθεση, ωστόσο, για παραχώρηση σχολικών κτιρίων, του συνόλου των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Κω, εν είδει τελεσιγράφου, καθώς απείλησαν με κινητοποιήσεις, προς τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη, φέρνει το υπουργείο Παιδείας αντιμέτωπο με ένα φαινόμενο που αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων στα σχολεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή