Φίλης: Να μην επιστρέψουμε στην εποχή του Χριστόδουλου

Φίλης: Να μην επιστρέψουμε στην εποχή του Χριστόδουλου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρόλο του σχολείου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, μετά τον πόλεμο που φαίνεται να έχει ανοίξει με την Εκκλησία για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, «το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς, αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού» και προσθέτει πως ορισμένοι υποτιμούν «τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τις αλλαγές στα Θρησκευτικά,  ο κ. Φίλης εκτιμά πως η κοινωνία δεν διχάζεται και δηλώνει πως «οσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων. Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς».

Ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους επισημαίνει πως δεν πρόκειται για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας, καθώς υπουργείο και Εκκλησία συνεργάζονται «στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών τους ρόλων αλλά ξεκαθαρίζει πως η ευθύνη για την Παιδεία ανήκει στο υπουργείο.

Σχολιάζοντας την επίθεση που δέχτηκε από τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, λέειπως περιμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα, προκειμένου «να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση» που έχει εξαπολύσει εναντίον του «ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος», ώστε «να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές».

Τέλος, κάνεις σαφές ότι «θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία» και τονίζει πως «η εποχή της δεξιάς του Κυρίου έχει παρέλθει» ενώ κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την κατοχή απαντά πως «προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν»,

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή