Τα τρία σενάρια που «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

Τα τρία σενάρια που «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο Eurogroup (10 Οκτωβρίου) και την αισιοδοξία ότι η ελληνική πλευρά θα έχει ολοκληρώσει και τα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. στα ελληνικά ταμεία, βρίσκονται οι Βρυξέλλες. Με την εκταμίευση των χρημάτων αυτών θα ξεκινήσει και η προεργασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόμα και ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, διαβεβαιώνουν τους ξένους εταίρους τους ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, παρόλο που η πρώτη αξιολόγηση χρειάστηκε περίπου 15 μήνες για να κλείσει.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά όμως τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα και για τους εταίρους, καθώς θα αρχίσει να «πέφτει» στο τραπέζι, όλο και πιο έντονα, το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχόμενο το οποίο είναι ιδιαίτερα θολό μέχρι στιγμής. «Είναι περισσότερο πολιτικό θέμα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς η θέση των Ευρωπαίων είναι τελείως αντικρουόμενη στο θέμα αυτό.

Από τη μια υπάρχουν κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, που θεωρούν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ (δηλαδή με χρηματοδότηση) στο ελληνικό πρόγραμμα όρο απαράβατο, αλλά την ίδια στιγμή η Γερμανία, κυρίως, δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει καμία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που για το ΔΝΤ είναι απαράβατος όρος, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές στη χώρα που αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Μάιο, οπότε έγινε η συμφωνία στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ότι θα χρειαστεί σαφήνεια στα βραχυπρόθεσμα αλλά και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, έτσι ώστε να μπορεί να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή αν τα μέτρα αυτά θα μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, καθώς έχει πολύ συγκεκριμένους κανονισμούς για το πότε μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα, και ένας από αυτούς είναι αν το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο.

Δύσκολο…

Ομως αυτή τη στιγμή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τον ESM, δεν έχει ξεκινήσει καμία τεχνική επεξεργασία, πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων που για πρώτη φορά συζητήθηκαν σε επίπεδο Euroworking Group την περασμένη Πέμπτη.

«Δύσκολο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους εξαιτίας του όγκου των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν», λένε ευρωπαϊκές πηγές. Οι ίδιες, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τονίζουν ότι όλο το πρόγραμμα έχει βγει εκτός του χρονικού πλαισίου, καθώς:

• Ακόμα η ελληνική πλευρά δεν έχει τελειώσει την πρώτη αξιολόγηση που έπρεπε να είχε κάνει από τον Ιούλιο, και

• Η τεχνική προεργασία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν έχει καν ξεκινήσει.

Στις Βρυξέλλες κυριαρχούν τρεις απόψεις για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

1. Η απαισιόδοξη, που υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει καμία ελάφρυνση του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές και ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι «από τον Φεβρουάριο ξεχάστε το», δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς μπαίνουν σε προεκλογική τροχιά.

2. Η κυνική άποψη, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς θα εξαντλήσει τα περιθώρια έως ότου δεν θα έχει χρήματα και ότι μόνο τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει αποφασιστικά. Οπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο.

3. Η θετική άποψη, που υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τα μέλη του Eurogroup, όπου και οι δύο πλευρές θα κάνουν παραχωρήσεις.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη ποια από τις τρεις θα βρει εφαρμογή στο «τέλος της ημέρας». Πάντως, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή