«Πόλεμος» Ρέντσι – Ε.Ε. με… έπαθλο το δημοψήφισμα

«Πόλεμος» Ρέντσι – Ε.Ε. με… έπαθλο το δημοψήφισμα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλοντας να σώσει την πολιτική του καριέρα, ο Ματέο Ρέντσι στρέφεται το τελευταίο διάστημα κατά των Βρυξελλών και των μεταναστευτικών και οικονομικών πολιτικών της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό του μέλλον. Σύμφωνα με αναλυτές, εξοργίζοντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Ρέντσι θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ενότητα της Ενωσης, η οποία δείχνει σε μεγάλο βαθμό να εξαρτάται και από την επιτυχία του στο δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός χάλασε την παράσταση ενότητας στη μετά Brexit εποχή που θέλησαν να στήσουν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του στην Μπρατισλάβα, έπειτα κατήγγειλε τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία για επιλεκτική παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Ιταλία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της στο μεταναστευτικό, εφόσον η Ε.Ε. δεν οργανωθεί.

Ο Φρέντρικ Ερισκον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία που έχει το δημοψήφισμα για την Ευρώπη, υποτιμώντας τις προσπάθειες των Ιταλών πολιτικών να τους πείσουν ότι τα ιταλικά παραδοσιακά κόμματα χάνουν σιγά σιγά τον έλεγχο της χώρας. Αναφορικά με τον Ρέντσι, τόνισε πως ο «πόλεμος» που διεξάγει κατά της Ε.Ε. είναι αναγκαίος, εφόσον θέλει να επικρατήσει στο δημοψήφισμα.

Ο «πόλεμος» αυτός είναι διμέτωπος, εστιάζοντας από τη μία πλευρά στην αδυναμία της Ε.Ε. να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από την Αφρική, οι οποίες καταλήγουν κυρίως στην Ιταλία, και από την άλλη στα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, τα οποία προκαλούν οικονομική ασφυξία σε χώρες όπως η Ιταλία. Η ένταση μεταξύ Ρέντσι και Ε.Ε. επιτάθηκε και από ορισμένα γεγονότα ήσσονος σημασίας, όπως το ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ επέλεξαν να μην τον καλέσουν σε ορισμένες συναντήσεις, δίνοντας την εικόνα ότι θεωρούν την Ιταλία μικρότερη δύναμη και εξοργίζοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Μολαταύτα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, ο Ρέντσι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα, δηλώνοντας περήφανος για την προσπάθειά του να μειώσει το μέγεθος και τη δύναμη της Γερουσίας, χαρακτηρίζοντάς την το πολιτικό ισοδύναμο μιας γαλοπούλας που καλεί κόσμο στο τραπέζι την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει εξαιρετικά αμφίρροπο, με την τελευταία δημοσκόπηση να εμφανίζει το «Οχι» να προηγείται του «Ναι» κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και τους αναποφάσιστους να έχουν τα πρωτεία με 35,8%.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Αλεγκράντι, συγγραφέα πολλών βιβλίων για την περίπτωση του Ρέντσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός και το κοντινό του περιβάλλον έχουν επικεντρωθεί στο να επικρατήσουν στο δημοψήφισμα πάση θυσία, αφήνοντας τις συνέπειες αυτής της νίκης για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, η τελευταία τακτική του Ρέντσι να επαναπροσδιορίσει το ζητούμενο του δημοψηφίσματος ως μία επιλογή ανάμεσα στο χρόνιο πολιτικό χάος της Ιταλίας και στην κυβερνητική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί να φέρει εις πέρας από το 2014, δείχνει να αποτυγχάνει, καθώς οι ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν με γνώμονα το πρόσωπό του ή την αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας.

«Είναι αδύνατο να κερδίσεις ένα δημοψήφισμα σήμερα στην Ευρώπη. Ζήτα από τους ανθρώπους να ψηφίσουν για οτιδήποτε και το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν εναντίον σου», δήλωσε ο Στέφανο Στεφανίνι, πρώην πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο ο Ρέντσι εγκατέλειψε την αρχική προσπάθειά του να προσωποποιήσει το δημοψήφισμα και υπογραμμίζοντας την αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών αισθημάτων στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η νίκη στο δημοψήφισμα θα τον καταστήσει τον ισχυρότερο πολιτικό ηγέτη στην Ευρώπη, κάτι που ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τη δύναμή του και στο εσωτερικό, με πολλούς σχολιαστές να βλέπουν ακόμη και πιθανή διάσπαση του κόμματός του. Στον αντίποδα, όπως σχολιάζει ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι από τη συμβουλευτική εταιρεία Policy Sonar, «αν χάσει και παραμείνει, θα γίνει ένα πολιτικό ζόμπι, όπου όλοι θα αναζητούν τις αδυναμίες του για να του επιτεθούν αλύπητα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή