Εκκληση Ορμπαν για συμμετοχή στο δημοψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων

Εκκληση Ορμπαν για συμμετοχή στο δημοψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν στις κάλπες την παραμονή του δημοψηφίσματος, που οργάνωσε κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν τον κίνδυνο χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Οι Ούγγροι έχουν «το καθήκον» να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει κατά των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών», έγραψε ο Όρμπαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση συνιστά μια πραγματική απειλή. Θέτει σε κίνδυνο τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και την ασφάλεια».

«Με το δημοψήφισμα μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε Ευρωπαίο: να τους πούμε ότι αυτό επαφίεται σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, να συνετίσουμε την ΕΕ, με μια κοινή προσπάθεια ή να την αφήσουμε να κατακερματιστεί» υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Αν και θεωρείται πως το «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί ταπεινωτικό για τον Βίκτορ Όρμπαν, εάν η συμμετοχή αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών του, κάτω του υποχρεωτικού ορίου του 50%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Publicus Institute, μονάχα το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει έναντι 54% τον προηγούμενο μήνα.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια επίκληση στον φόβο και το μίσος» κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ταμάς Μπόερ που συμμετείχε σε μια συγκέντρωση την Παρασκευή.

(Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, AFP)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή