Φθινόπωρο σαν πίνακας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ιαπωνία μέχρι τον Καναδά και από την Καλιφόρνια μέχρι την Πορτογαλία, οι σφένδαμοι, οι λεύκες και άλλα φυλλοβόλα δέντρα γίνονται οι πρωταγωνιστές της εποχής.

1. Κιότο, Ιαπωνία

Είστε έτοιμοι για «momijigari»; Οι Ιάπωνες πάντως είναι. Πιστοί σε μια παράδοση αιώνων, κάθε Σεπτέμβριο αναχωρούν για το ετήσιο κυνήγι των «momiji» (σφενδάμων) ή αλλιώς των «koyo», δηλαδή των φύλλων που αλλάζουν χρώμα, επιλέγοντας όλο και νοτιότερους προορισμούς, καθώς κυλάει το φθινόπωρο, για να τα θαυμάσουν στην πιο δημοφιλή τους απόχρωση, το κόκκινο. Στο Κιότο, το φύλλωμα μερικών δέντρων διατηρεί τους φλογερούς αυτούς τόνους μέχρι νωρίς τον Δεκέμβριο, πλαισιώνοντας τις επικλινείς στέγες βουδιστικών ναών και αυτοκρατορικών παλατιών, ενώ στα πάρκα το θέαμα παραμένει εντυπωσιακό ακόμη και τη νύχτα, όταν τα φώτα πέφτουν πάνω στα φύλλα και οι σφένδαμοι μοιάζει να παίρνουν φωτιά.

2. Τρανσυλβανία, Ρουμανία

Με το τοπίο να βάφεται στους τόνους της σέπια, η περιήγηση στην περιοχή που είναι συνώνυμη με τον θρύλο του ήρωα της λογοτεχνίας Κόμη Δράκουλα, την Τρανσυλβανία, έχει τη σωστή δόση… δράματος. Κάτι που γίνεται ακόμα εντονότερο, ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο Transfăgărășan, μήκους 90 χλμ., στο νότιο τμήμα των Καρπαθίων, ο οποίος διασχίζει τα όρη Fagaras, γνωστά και ως Τρανσυλβανικές Αλπεις, με μια σειρά από κλειστές, απότομες στροφές. Αν αντέξει το στομάχι σας, στο τέλος της διαδρομής το θέαμα της λίμνης Vidraru, που περιβάλλεται από πολύχρωμα κεδροδάση, θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

3. Χερσόνησος Gaspé, Καναδάς

Πρωταγωνιστής της φύσης του Καναδά είναι ο σφένδαμος, «ο ψευδοπλάτανος», του οποίου τα φύλλα γίνονται κόκκινα το φθινόπωρο, στην απόχρωση του φύλλου σφενδάμου που δεσπόζει στην καναδική σημαία. Στις ακτές της χερσονήσου Gaspé, στο γαλλικό Κεμπέκ, το κόκκινο τοπίο συνδυάζεται με τα μπλε νερά του κόλπου St. Lawrence κατά μήκος της παράκτιας διαδρομής που οδηγεί στο Εθνικό Πάρκο Forillon. Εκτός από τα 45 διαφορετικά είδη φυτών που συναντώνται στην περιοχή, θα απολαύσετε το θέαμα που προσφέρουν οι μπλε φάλαινες που φτάνουν εδώ σε αναζήτηση τροφής. Εναλλακτικά, αν είστε οπαδοί της πεζοπορίας, τα όρη του Εθνικού Πάρκου Gaspésie θα σας ανταμείψουν με την αρκτική και αλπική φύση τους.

4. Κοιλάδα Jiuzhaigou, Κίνα

Η κοιλάδα Jiuzhaigou («των εννιά χωριών»), στην επαρχία Σετσουάν, βρίσκεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων στην Κίνα. Κάθε φθινόπωρο, τα 150 διαφορετικά είδη δέντρων που απαντώνται εδώ, 63,5% των οποίων είναι κωνοφόρα, συμμετέχουν στην ετήσια «γιορτή των χρωμάτων», με τα πολύχρωμα θιβετιανά χωριουδάκια να συμπληρώνουν το σκηνικό, είτε σκαρφαλωμένα στις πλαγιές είτε στην κοιλάδα.

5. Κοιλάδα του Ντούρο, Πορτογαλία

Το φθινόπωρο, η ζωή στην κοιλάδα του ποταμού Ντούρο, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, κυλάει σε ρυθμούς τρύγου, μια και η περιοχή αποτελεί τη σημαντικότερη και διασημότερη οινοπαραγωγό ζώνη της χώρας. Τα αμπέλια που κατεβαίνουν κλιμακωτά τις όχθες του ποταμού ντύνονται στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα, προσφέροντας μοναδικό θέαμα σε όσους διαπλέουν το ποτάμι, μήκους 200 χλμ. Λίγο πριν τα κλήματα χάσουν ολοκληρωτικά τα φύλλα τους, θα έχουν συνεισφέρει με τον καρπό τους στην παραγωγή του διάσημου Porto.

6. Κομητεία Sonoma, Καλιφόρνια

Σε αντιστοιχία του γιαπωνέζικου «momijigari», στην Αμερική η φθινοπωρινή τάση λέγεται «leaf peeping». Για χάρη της αρκετοί είναι οι φυσιολάτρες που οργώνουν τη χώρα προς αναζήτηση των φυλλωμάτων που αλλάζουν χρώμα. Ιδανική για «παρατήρηση» η κομητεία Sonoma της Καλιφόρνιας, τόσο για τα φύλλα στα δέντρα της όσο και για τα διάσημα αμπέλια της. Μέχρι μέσα Νοεμβρίου, η δεντροφυτεμένη οδός Arnold, που διασχίζει την κοιλάδα της Sonoma, υποδέχεται τους επισκέπτες της με πολύχρωμoυς θόλους από φύλλα βελανιδιάς και σφενδάμου, ενώ στην κοιλάδα του ποταμού Russian οι αμπελώνες σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο χαλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή