Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% και 2,5 δισ. νέοι φόροι στον προϋπολογισμό

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% και 2,5 δισ. νέοι φόροι στον προϋπολογισμό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 από 0,6% φέτος, προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋοπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα και, σύμφωνα με το οποίο, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει μικρή υπέρβαση και για τα δύο χρόνια σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει υφεση 0,3% φέτος και 2,7% ανάπτυξη το 2017, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί στο 23,5% φέτος και στο 22,4% το 2017.

Νέοι φόροι 2,5 δισ.

Για το 2017 το προσχέδιο εκτιμά ότι θα καταβληθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι σε σχέση με φετος, ενώ οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Οι νέοι φόροι, ύψους σχεδόν 2,5 δισ. που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι:

–    Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος 772 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης  678 εκατ. ευρώ.

–    Από την πλήρη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24% 218,4 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας  12,5 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα εταιρικά οχήματα 91 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης 404,4 εκατ. ευρώ

–    Από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα 19,3 εκατ. ευρώ

–    Από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση 14,6 εκατ. ευρώ

–    Από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα 25,8 εκατ. ευρώ

–    Από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (και τα ηλεκτρονικά) 142 εκατ. ευρώ

–    Από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ

–    Από την επιβολή τέλους στην σταθερή τηλεφωνία 54,2 εκατ. ευρώ

Χρέος

Επίσης, προβλέπεται  ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί ως απόλυτο νούμερο αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ειδικότερα το δημόσιο χρέος θα φτάσει στα 318,6 δισ. ευρω το 2017 από 315,1 δισ. που αναμένεται να κλείσει φέτος ενώ ως ποσοστό θα υποχωρήσει στο 174,8% από 178,9%.

Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, στο προσχέδιο υπάρχει μια γενική αναφορά για «το συντομότερο δυνατό» .

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν οτί πέρα από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  •  Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
  • Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
  • Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή