«Κίνα – Ευρώπη: Πολιτιστικοί διάλογοι στην Ελλάδα»: Εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Κίνα – Ευρώπη: Πολιτιστικοί διάλογοι στην Ελλάδα»: Εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξία του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας, τονίστηκε από τους ομιλητές που πήραν μέρος στο φόρουμ «Κίνα – Ευρώπη: Πολιτιστικοί διάλογοι στην Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα του Βωμού, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο φόρουμ που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, μίλησαν μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), καθώς και ο Liu Yunshan, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Κίνας.

«Είναι ‘ευτυχής στιγμή' που γίνονται αυτοί οι πολιτιστικοί διάλογοι. Είναι ευτυχές, το ότι οι φίλοι μας οι Κινέζοι διάλεξαν την Ελλάδα ως πρώτη χώρα για να ανοίξουν τον διάλογο με την Ευρώπη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλτάς, που ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας σε επίπεδο πολιτιστικών βιομηχανιών.

Στην ιδιαίτερη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στον ελληνικό και στον κινεζικό πολιτισμό, αναφέρθηκε από τη μεριά του ο κ. Τσουκαλάς. «Θα πρέπει να εγκύψουμε στις ιδέες και στις αξίες που απασχόλησαν τους προγόνους μας. Οι ιδέες δεν είναι αιώνια θέσφατα, είναι προϊόντα της ιστορίας, αποτελούν όμως τη μόνη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να σκεφτούμε για τον κόσμο που θέλουμε, να αναζητήσουμε αυτό που δεν υπάρχει ακόμα, αλλά και τη δυνατότητα ενός κοινού μέλλοντος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΙΠ.

«Οι πολιτισμοί αλλάζουν μέσα από τις διαπολιτιστικές ανταλλαγές από τις οποίες και εμπλουτίζονται», δήλωσε ο κ. Liu Yunshan, τονίζοντας ότι οι διαδράσεις αυτές ενισχύουν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

«Προτείνουμε μια αρμονική κοινωνία στο πνεύμα του Κομφούκιου», συμπλήρωσε ο Κινέζος πολιτικός, εστιάζοντας στη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά και στον σεβασμό στην ισότητα και στη διαφορετικότητα. «Η οικονομική παγκοσμιοποίηση μας έχει κάνει να εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία, αλλά και στη δημιουργική βιομηχανία. «Να προωθηθεί το project του λιμένα Πειραιά, η ενάλια αρχαιολογία, να διευρύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Ας ανοίξουμε ένα νέο καλύτερο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», κατέληξε.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή