Τα ρωσικά ΜΜΕ παρακολουθούν έναν άλλο συριακό εμφύλιο…

Τα ρωσικά ΜΜΕ παρακολουθούν έναν άλλο συριακό εμφύλιο…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί χτύπησαν ένα νοσοκομείο στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες ανατολικό Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι πολλών ακόμη αθώων στη Συρία έκαναν το γύρω του κόσμου στους πρώτους τίτλους των μέσων ενημέρωσης.

Το χτύπημα, ωστόσο δεν βρισκόταν στην «ατζέντα» των ρωσικών ειδήσεων, όπου τα μίντια επικεντρώθηκαν στη μάχη της συριακής κυβέρνησης για την απόκτηση του ελέγχου της πόλης με την υποστήριξη της Μόσχας.

«Η συριακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλα χτυπήματα κατά των ανταρτών κοντά στο Χαλέπι», έγραφε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, RIA Novosti.

Τα ρωσικά ΜΜΕ παρακολουθούν έναν άλλο συριακό εμφύλιο…-1

Το θέμα προβλήθηκε από το επίσης κρατικό πρακτορείο Tass και πολλά άλλα μέσα. Το Channel One ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε «πρόσφυγες από τις συνοικίες του Χαλεπίου, που ελέγχονται από τρομοκράτες».

Ενώ η δυτική κάλυψη του θέματος είχε επικεντρωθεί στον σοβαρό βομβαρδισμό και τον τρομακτικό αριθμό νεκρών αμάχων, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι σαν να παρακολουθούν κάποια άλλη, εντελώς διαφορετική σύγκρουση.

Σε άλλες χώρες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ταξιδεύουν μαζί με τα εθνικά στρατεύματα που διατηρούν στη Συρία, αλλά τα ρωσικά κανάλια παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιλεκτικά και υπεραμύνονται της γραμμής του Κρεμλίνου.

Η τηλεόραση στη Ρωσία επαινεί συνεχώς τη δράση των ρωσικών και συριακών δυνάμεων, αγνοώντας το μέγεθος των απωλειών για τον πληθυσμό.

Τα ρωσικά ΜΜΕ παρακολουθούν έναν άλλο συριακό εμφύλιο…-2

Το Channel One μάλιστα, είχε δημοσιοποιήσει ότι οι Σύροι στρατιώτες «δεν χρησιμοποιούν όλμους κατά των κατοικημένων κτηρίων και τον φιλήσυχων πολιτών», προσπερνώντας το γεγονός ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ είχα εξαπολύσει τον πιο έντονο αεροπορικό βομβαρδισμό στην ιστορία του πενταετούς εμφυλίου πολέμου.

«Η Ρωσία έχει αποδείξει πάραυτα ότι είναι υπερδύναμη», τόνισαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το Σαββατοκύριακο, ένα χρόνο μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία. «Η Ρωσία έχει γίνει ο βασικός παίκτης στην περιοχή … Οι ΗΠΑ αντιθέτως, έχουν χάσει το status τους», πρόσθεσαν αλλού.

Τα ρωσικά ΜΜΕ παρακολουθούν έναν άλλο συριακό εμφύλιο…-3

Όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι είχε προειδοποιήσει μερικές ημέρες νωρίτερα ότι αν η Ρωσία δεν τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας, «οι ομάδες εξτρεμιστών θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται» την κατάσταση για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, «που χωρίς αμφιβολία θα εμπεριέχουν επιθέσεις κατά των ρωσικών συμφερόντων»,  η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για αμερικανικές απειλές κατά της Μόσχας λόγω της Συρίας.

«Ο Τζον Κίρμπι ευθέως υποσχέθηκε επιθέσεις κατά της Ρωσίας», μετέφερε ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του Rossiya 1.

Αφού οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγκρούστηκαν τον περασμένο μήνα στο Συμβούλια Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ίδιο κανάλι διαμήνυσε ότι «οι διπλωμάτες της Δύσης για ακόμη μία φορά επιχείρησαν να μετατρέψουν το συμβούλιο σε αρένα κατηγοριών κατά της Μόσχας και της συριακής κυβέρνησης».

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο έχει συνδεθεί με ένα δίκτυο «διαδικτυακών τρολ» στην Αγία Πετρούπολη, που προσλαμβάνουν άτομα για να γράφουν σχόλια σε ιστοσελίδες και να προωθούν την γραμμής της κυβέρνησης.

Πάντως, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61% των ερωτηθέντων στη Ρωσία εγκρίνει την στρατιωτική δράση της χώρας στη Συρία.

Το ποσοστό αυτό, ωστόσο έχει μειωθεί από το Μάρτιο (81%) και αυτό θα μπορούσε να αιτιολογηθεί λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης του Ρώσου προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν για την απομάκρυνση των στρατευμάτων νωρίτερα φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή