Πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ το 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ το 2016

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,63% του ΑΕΠ θα «κλείσει» σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στα τέλη του έτους θα καταγραφεί υπεραπόδοση των εσόδων της τάξεως των 591 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2017 και η οποία εκτιμάται σε 348 εκατ. ευρώ). Στο σκέλος των δαπανών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 50,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 44 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα το 2016:

1. Οι άμεσοι φόροι θα φθάσουν στα 19,98 δισ. ευρώ μειωμένοι κατά 43 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στη μετακύλιση καταβολής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

2. Οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 66 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 24,8 δισ. ευρώ.

3. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 50,47 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 44 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 44,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 324 εκατ. ευρώ.

4. Από το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για το 2016, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί (31/7/2016) το ποσό των 440 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 560 εκατ. ευρώ θα καλύψουν επιπλέον δαπάνες όπως η οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ, δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι πρόσφυγες φέτος υπολογίζονται σε 164.176, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 856.723 που ήταν το 2015.

5. Για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Αμυνας εκτιμάται ότι οι δαπάνες σε ταμειακή βάση θα διαμορφωθούν σε 586 εκατ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 12 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Αν και είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών είχε πιστώσει σε υπουργεία και φορείς το ποσό των 1,85 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, ενώ είχε διαθέσει και 152 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων. Από την πλευρά τους οι φορείς διοχέτευσαν στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, ο ρυθμός αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου θα βελτιωθεί το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η ομαλή χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης και ότι οι φορείς θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εξόφλησης των οφειλών τους.

Το οικονομικό επιτελείο σημειώνει δε, ότι οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τους φορείς από το υπουργείο Οικονομικών θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης και θα λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα απορρόφησης πόρων από τους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή