Τακτική ανοικτών θυρών από την Πειραιώς

Τακτική ανοικτών θυρών από την Πειραιώς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ν.Δ. είναι μαγαζί γωνία χωρίς εμπόρευμα». Πέρυσι τέτοιο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραφε ως υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. το βασικό πρόβλημα του κόμματος και δεσμευόταν ότι θα έκανε πράξη την αναγκαία ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα. Χθες ανακοίνωσε και επισήμως τη δημιουργία μητρώου στελεχών, που θα λειτουργήσει ως δεξαμενή στρατολόγησης νέων προσώπων για τις λίστες και ταυτόχρονα ως βασικό εργαλείο του επιδιωκόμενου ανοίγματος στην κοινωνία και σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν σχέση με τη Ν.Δ.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν, εξάλλου, παραπάνω από σαφές: Κανένας πολιτευτής δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια. Παρομοίως, καμία ΝΟΔΕ δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την αποκλειστική προώθηση των «εκλεκτών» στον κομματικό μηχανισμό. «Ολοι αξιολογούνται – δεν δεσμεύομαι απέναντι σε κανέναν πολιτευτή», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσιάζοντας το νέο μητρώο πολιτικών στελεχών, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε στελέχη «που δεν γνωρίζουμε» και σε πολίτες που θα ήθελαν να συμμετέχουν στα κοινά αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Προφανώς, το άνοιγμα στην κοινωνία αφορά πολίτες απ’ όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαριστεράς. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει εκεί έξω ένα χρυσωρυχείο ανθρώπων δραστήριων, με κοινωνική παρουσία, με επαγγελματική επάρκεια, με πολιτικό κριτήριο που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά και οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να έρθουν σε επαφή με τα κόμματα». Το μητρώο στελεχών επιδιώκεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός αξιολόγησης, με στόχο, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος απήχησης.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι στόχος του είναι η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν.Δ., ακόμη και ο διπλασιασμός της, παραπέμποντας εμμέσως στο σενάριο της αυτοδυναμίας. Τυχαία, πάντως, δεν είναι ούτε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη –σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους– στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» της Κυριακής, καθώς στην Πειραιώς επιμένουν ότι η δημοσίευση της επίμαχης δημοσκόπησης από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «χαστούκι» για το Μαξίμου. Εξάλλου, απαντώντας σε κυβερνητικές διαρροές που αμφισβητούσαν τα δημοσκοπικά ευρήματα, η Ν.Δ. έκανε λόγο για «πανικό» της κυβέρνησης, που είναι ξεκομμένη από τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει το επόμενο διάστημα στο πρόταγμα της ανανέωσης, το οποίο αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένο. Μαζί με το μητρώο πολιτικών στελεχών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εγκαινίασε και έναν νέο τρόπο πολιτικής επικοινωνίας: την παρουσίαση της πρωτοβουλίας έκανε ο ίδιος όρθιος (και όχι πίσω από πόντιουμ), κρατώντας το χειριστήριο της οθόνης, όπου έδειχνε σε power point τα βήματα υλοποίησης. Τη σκυτάλη έλαβε η συνεργάτης του Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της νέας Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων της Ν.Δ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν σε λίγες ημέρες να καταθέσουν τα βιογραφικά τους και να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις στη διαδικτυακή πλατφόρμα ananeosi.nd.gr. Στην επόμενη φάση, τα υποψήφια στελέχη θα περνούν από διαδικασία δομημένης συνέντευξης. Τη νέα εποχή για το κόμμα θα σηματοδοτήσουν και τα σημερινά –ημέρα επετείου της ίδρυσης της Ν.Δ. από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή– επίσημα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ν.Δ., παρουσία των Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Της τελετής θα προηγηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή