Εντάλματα σύλληψης για δωροδοκία στην Κύπρο

Εντάλματα σύλληψης για δωροδοκία στην Κύπρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εις βάρος του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα και του στελέχους της MIG Μιχάλη Φόλε, καθώς έκρινε ότι δεν δόθηκαν οι απαραίτητες δεσμεύσεις από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ώστε να εξασφαλιστεί φυσική τους παρουσία ενώπιον του Δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα, το κυπριακό δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, αποφάσισε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης (μέχρι τις 3 Νοεμβρίου) για να διαβουλευθούν με τους πελάτες τους για το εάν θα παρουσιαστούν ή όχι ενώπιον του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο, με απόφαση του χθες το πρωί, έκρινε ότι η φυσική παρουσία και των 4 κατηγορουμένων είναι απαραίτητη, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα που είχαν προβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισής τους υπέρ της μη αναγκαιότητας της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους στη διαδικασία παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου περιλαμβάνεται σύσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να απέχει από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαιτητική διαδικασία.

Και οι τέσσερις είναι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση που αφορά το ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου και πρώην υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα:  (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά. (2) Δεκασμός Δημόσιου Λειτουργού. (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων. (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους. (5) Κατάχρηση εξουσίας. (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή