Μόνον 1 στους 10 εμβολιάζεται κατά της γρίπης

Μόνον 1 στους 10 εμβολιάζεται κατά της γρίπης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοχύρωτοι απέναντι στον ιό της γρίπης επιλέγουν να είναι οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο και τους ασθενείς τους. Η εμβολιαστική κάλυψη έναντι της γρίπης των επαγγελματιών υγείας είναι απογοητευτικά χαμηλή. Πέρυσι αντιγριπικό εμβόλιο έκανε μόλις το 10,93% του προσωπικού των νοσοκομείων και το 24,31% των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μόνο σε επτά νοσοκομεία (από τα 131) η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού ξεπέρασε το 50%, ενώ οι πιο «συνεπείς» είναι οι εργαζόμενοι σε παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικές μονάδες (Εντατικής Θεραπείας, νεογνών κ.ά.) και μικρά νοσοκομεία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διοργανώνει εφέτος εμβολιασμό του προσωπικού εντός των νοσοκομείων χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση του εμβολίου, κάτι που χρησιμοποιείται συχνά ως πρόφαση άρνησής του. Για τον λόγο αυτό εταιρείες εισαγωγής εμβολίων δώρισαν περίπου 18.000 δόσεις ύστερα από πρόσκληση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ιδιαίτερα χαμηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Κατ’ εκτίμηση το 20%-40% αυτών κάνουν το εμβόλιο (πρόκειται για ένα πληθυσμό 2.500.000 ατόμων), ποσοστό που είναι πολύ μακριά από το 75% το οποίο επιβάλλουν οι διεθνείς οδηγίες. Μάλιστα σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι έγκυοι και οι νευρολογικοί ασθενείς, είναι κάτω του 10%. Ως αποτέλεσμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης πέρυσι καταγράφηκαν 435 σοβαρά περιστατικά γρίπης και 197 θάνατοι. Μόλις το 7% των ατόμων με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης είχαν εμβολιαστεί.

Οπως ανέφερε χθες ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού για τη γρίπη, «ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί. Η γρίπη είναι μια ασθένεια που πρέπει να προλαμβάνεται, όχι μια ασθένεια που απλώς θεραπεύεται. Και αυτό είναι και δική μας ευθύνη ως γιατροί». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (στην οποία ομιλητές ήταν οι καθηγητές και αναπλ. καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Γ. Δάικος, Σ. Τσιόδρας, Ν. Σπανάκης, Μαρία Καντζάνου και ο γ.γ. της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Ε. Θηραίος, ο κ. Δημόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Π. Σφηκάκης και άλλοι ομιλητές εμβολιάστηκαν δημοσίως. Επιπλέον, προβλήθηκαν τρία τηλεοπτικά μηνύματα του ΕΚΠΑ με τίτλο «ενημερώνομαι, εμβολιάζομαι, προλαμβάνω»: youtu.be/MzWNCIQqef8, youtu.be/dMA0OvmJ23Q και youtu.be/TpHDqNVoQvc.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή