Τα σχέδια της Ergo μετά την απόκτηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

Τα σχέδια της Ergo μετά την απόκτηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνολικό τζίρο ασφαλίστρων 230,6 εκατ. ευρώ στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων –με βάση τα στοιχεία του 2015– η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση Ergo και ΑΤΕ Ασφαλιστική καταλαμβάνει την πρώτη θέση από πλευράς μεριδίου αγοράς. Αθροιζόμενο το μερίδιο των δύο εταιρειών διαμορφώνεται στο 12,7% για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, ενώ τα ασφάλιστρα των δύο εταιρειών τόσο από τον κλάδο ζημιών όσο και από τον κλάδο ζωής ανήλθαν στο τέλος του 2015 στα 263 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας χθες τη στρατηγική του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της Ergo Hellas, Θοδωρής Κοκκάλας, έθεσε ως στόχο τη διατήρηση μιας εκ των ηγετικών θέσεων στην αγορά, αλλά και την κερδοφόρα ανάπτυξη του ομίλου, που θα διασφαλιστεί μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων αλλά και την επένδυση στην τεχνολογία, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της ομίλου της Munich Re, μητρικού ομίλου της Ergo.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Munich Re έχει ανακοινώσει το επενδυτικό του πλάνο ύψους 1 δισ. ευρώ για τα προσεχή χρόνια με επενδύσεις στην τεχνολογία, προκειμένου να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πολυκαναλικής πρόσβασης στα ασφαλιστικά προϊόντα. Βασικό κανάλι διανομής προϊόντων στην Ελλάδα αποτελεί το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία η Ergo έχει συνάψει συμφωνία για τη διάθεση προϊόντων γενικών ασφαλίσεων έως τα τέλη του 2020.

Στους άμεσους στόχους της Ergo Hellas είναι η λειτουργική ενοποίηση που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017, παράλληλα με τη νομική συγχώνευση που θα σηματοδοτήσει και την απορρόφηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής υπό την επωνυμία της Ergo. Σημειώνεται ότι η Ergo δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με δύο εταιρείες, την Ergo γενικών ασφαλίσεων και την Ergo ζωής, που διαθέτει μικρή δραστηριότητα και ζητούμενο αποτελεί η ενεργότερη παρουσία της εταιρείας στον κλάδο ασφάλισης ζωής, αποταμίευσης και υγείας. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα, έμφαση θα δοθεί στον κλάδο υγείας, στον οποίο ο όμιλος Ergo έχει ισχυρή παρουσία διεθνώς, ενώ στον κλάδο ζωής το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί προβληματισμό για το επίπεδο των εγγυημένων παροχών που μπορεί να προσφέρει.

Στον τομέα της ασφάλισης αυτοκινήτου υπογράμμισε ότι η κερδοφορία του κλάδου που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια από τη μείωση της συχνότητας των ζημιών λόγω της κρίσης, επέτρεψε τη σημαντική πτώση των τιμών στα ασφάλιστρα. Εκτίμησε ωστόσο ότι για αρκετές εταιρείες που δεν είναι επαρκώς αποθεματοποιημένες, τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η κερδοφορία δεν θα είναι βιώσιμη τα επόμενα χρόνια.

Aναφερόμενος στο ιστορικό υλοποίησης της συμφωνίας, που απαίτησε ακριβώς δύο χρόνια, ο κ. Κοκκάλας σημείωσε ότι «η επένδυση συζητήθηκε πολύ τα δύο αυτά χρόνια στον όμιλο και δεν έγινε ελαφρά τη καρδία. Η επένδυση στην Ελλάδα, σημείωσε, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή στον βαθμό που ο όμιλος της Ergo πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, αλλά και στη σταθερότητα σε εποπτικό επίπεδο που διασφαλίζει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ η υλοποίησή της ήταν το καλύτερο σενάριο και για την ΑΤΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή