Μεγάλο ρίσκο του Μ. Ρέντσι και ανησυχίες

Μεγάλο ρίσκο του Μ. Ρέντσι και ανησυχίες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στις κάλπες για το δημοψήφισμα με ερώτημα τη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προσέλθουν οι Ιταλοί στις 4 Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να έχει στοιχηματίσει την ίδια της την πολιτική επιβίωση πάνω στο αποτέλεσμα.

Σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους φόβους για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είπε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Αλφάνο, που είναι επικεφαλής μικρού κεντροδεξιού κόμματος, που συνεργάζεται με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Il Messaggero ότι οι υπέρμαχοι του «όχι» προέρχονται από διάφορους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους και δεν προσφέρουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία, εφόσον οι προτάσεις του ηττηθούν στην κάλπη. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ο κ. Ρέντσι απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, λέγοντας ότι αποσπά την προσοχή από τη συζήτηση γύρω από τις αρετές της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το στρατόπεδο του «όχι» να προηγείται, ενισχύοντας τους φόβους στην Ευρώπη για ενδεχόμενη περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την κυβερνητική σταθερότητα και θα επιταχύνει τις νομοθετικές διαδικασίες. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης, όμως, ισχυρίζονται ότι αυτή εξασθενεί τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, οδηγεί σε υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών και καθιστά την Ιταλία λιγότερο δημοκρατική.

Αλλαγές στις αρμοδιότητες

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προβλέπει την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη Γερουσία, έτσι ώστε το όργανο να πάψει να έχει σημαντικό ρόλο στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού και να μην μπορεί πλέον να ανατρέπει κυβερνήσεις αποσύροντας την εμπιστοσύνη του σε αυτές. Τις αρμοδιότητες αυτές θα έχει εφεξής η ιταλική Βουλή. Δεσμευτική θα είναι η άποψη της Γερουσίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις σχέσεις της Ρώμης με τις τοπικές κυβερνήσεις των ιταλικών περιοχών. Ο αριθμός των γερουσιαστών θα περιοριστεί από 315 σε 100, ενώ τέλος θα δοθεί στην εκλογή τους από τη λαϊκή ψήφο. Αντ’ αυτού, οι γερουσιαστές θα εκλέγονται από τις 20 τοπικές κυβερνήσεις της χώρας, αφού επιλεγούν μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων και των δημάρχων πόλεων.

Η μεταρρύθμιση ενισχύει τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, στερώντας εξουσίες από τις περιφέρειες και ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό την πρόσφατη μετατόπιση προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης της τοπικής αυτονομίας. Οι περιφέρειες, για παράδειγμα, χάνουν τις αρμοδιότητές τους γύρω από την περιβαλλοντική πολιτική, τα εθνικά δίκτυα μεταφορών, την ενεργειακή πολιτική και την επαγγελματική κατάρτιση.

Την ανησυχία της κυβέρνησης του Βερολίνου για το ενδεχόμενο παραίτησης του Ρέντσι εξέφραζε την περασμένη εβδομάδα ο σύμμαχος της καγκελαρίου Μέρκελ, Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής. «Αν ο Ρέντσι επικρατήσει στο δημοψήφισμα, αυτό θα αποτελεί τεράστιο βήμα μπροστά. Αν αποτύχει, όμως, θα υποστεί σημαντικό πλήγμα», είπε ο κ. Κρίχμπαουμ.

Νέα εσωτερική κρίση ξέσπασε, όμως, χθες στο στρατόπεδο του λαϊκιστικού κόμματος Κίνημα των 5 Αστέρων, του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, με την παραίτηση του δημάρχου της Πίζα, Φεντερίκο Πιτσαρότι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή