Οι ΗΠΑ επενδύουν στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών λογισμικού νέφους

Οι ΗΠΑ επενδύουν στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών λογισμικού νέφους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας επιδιώκουν να παραμείνουν και να επεκταθούν στην Ευρώπη, ούτως ώστε να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στην αγορά διαδικτυακών εφαρμογών για το λογισμικό νέφος (cloud services), η οποία εκτιμάται πως θα φθάσει τα 16 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Η αντίστοιχη αγορά στις ΗΠΑ αποτιμάται στα 47 δισ. δολάρια αλλά και η ευρωπαϊκή είναι εξίσου σημαντική και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου για την Apple, την Amazon και τους λοιπούς κολοσσούς της Google και του Facebook. Λόγου χάριν, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο των New York Times, η Amazon Web Services, η μεγαλύτερη παίκτρια στον χώρο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σύντομα θα εγκαινιάσει κέντρα πολλαπλών δεδομένων στην Αγγλία και στη Γαλλία.

Η Google, η οποία ήδη διατηρεί δύο ανάλογα κέντρα στη Φινλανδία και στο Βέλγιο, αναμένεται να αποπερατώσει έναν νέο κόμβο στην Ολλανδία πριν από τη λήξη του χρόνου. Η Microsoft, η οποία βάσει ορισμένων κριτηρίων είναι η δεύτερη στη Γηραιά Ηπειρο στην παροχή υπηρεσιών λογισμικού νέφους, δαπάνησε 1 δισ. δολάρια το τελευταίο 12μηνο για να εμπλουτίσει τις παροχές της. Συνολικά, από το 2005 οι επενδύσεις της σε αυτό το πεδίο στην Ευρώπη ανέρχονται σε 3 δισ. δολάρια. «Οικοδομούμε την υποδομή για παγκόσμιες υπηρεσίες λογισμικού νέφους, οι οποίες επιθυμούμε να θεωρούνται αξιόπιστες από μεγάλους φορείς», διευκρίνισε ο Σατιά Ναντελά, επικεφαλής της Microsoft. Καθώς η Ε.Ε. εξακολουθεί να προωθεί την εκστρατεία της ώστε να αποτρέψει την κατάχρηση της ψηφιακής πληροφορίας, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνολογικοί όμιλοι απαντούν με ενισχυμένες δυνατότητες σε εταιρείες και άτομα να διατηρούν τα δεδομένα τους σε κοντινή από αυτές απόσταση, όταν στο παρελθόν ήταν πιθανόν να αποθηκεύονται στις ΗΠΑ και μόνον.

«Η “εθνική κυριαρχία“ όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων έχει αναχθεί σε μείζον θέμα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αμερικανικοί όμιλοι», επισημαίνει ο Γκρέγκορ Πέτρι της εταιρείας τεχνολογικών ερευνών Gartner. Ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ζωτικότερης σημασίας κίνητρο: το κέρδος. Η Ευρώπη είναι μικρή ως αγορά, με αξία στα 16,1 δισ. δολάρια, έως τα τέλη της δεκαετίας, συγκρινόμενη με τα 47 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία για τις εταιρείες, επειδή αυξάνονται οι χρήστες των υπηρεσιών λογισμικού νέφους. Τέλος, αναφέρεται ότι η Apple κατασκευάζει δύο κέντρα δεδομένων στην Ιρλανδία και ένα η Facebook, η οποία επίσης επεκτείνει αυτό που έχει στη Σουηδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή