Το εικαστικό Λονδίνο επενδύει σε τέσσερις Ελληνίδες

Το εικαστικό Λονδίνο επενδύει σε τέσσερις Ελληνίδες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε γκαλερί στο Λονδίνο. Η δουλειά τους, αρκετά εσωτερική, στα όρια μιας εύγλωττης παραστατικότητας, εξάγεται ως μία πρόταση για διεθνείς συλλέκτες. Η Εύα Αποστολάτου, η Κάτια Βαρβάκη, η Λήδα Κοντογιαννοπούλου και η Βίκυ Σταματοπούλου εκθέτουν από τις 5 Οκτωβρίου σε μια καλή διεύθυνση του Λονδίνου, στην Belgravia Gallery, που επανειλημμένως έχει ασχοληθεί με την ελληνική τέχνη.

«Είναι στις προτεραιότητές μου να συμβάλω στην εξαγωγή Ελλήνων καλλιτεχνών», λέει ο συλλέκτης και νομικός Γιώργος Σταθόπουλος, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης και παρακολουθεί στενά νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ο ίδιος μαζί με τις γκαλερίστες Αννα Χάντερ και Λόρα Ουόλφορντ επέλεξαν τα έργα ούτως ώστε να υπάρχει συνοχή και όλα μαζί να αποτελούν ένα ελκυστικό σύνολο για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για τη σύγχρονη εικαστική ζωή της Ελλάδας. «Η Αννα και εγώ ήρθαμε στην Αθήνα», λέει η Λόρα Ουόλφορντ, «και είδαμε τη δουλειά των ζωγράφων στα εργαστήριά τους. Είχαμε μεταξύ μας συζητήσεις για το ποια έργα θα έπρεπε να επιλεγούν και πώς θα μπορούσαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους στην έκθεση του Λονδίνου».

Το Λονδίνο παραμένει από τα μεγάλα κέντρα της σύγχρονης τέχνης και, παρά τον κλυδωνισμό της αγοράς, έγιναν πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις σε νέες γκαλερί. Καθώς η προσφορά νέων έργων τέχνης και ονομάτων από όλον τον κόσμο είναι μεγάλη, η προώθηση μιας έκθεσης σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό. Η Belgravia Gallery συχνά ανοίγεται σε ξένους καλλιτέχνες. Kατά καιρούς, π.χ., έχουν παρουσιάσει δημιουργούς από τη Ρωσία. «Εχουμε συνεργαστεί και άλλες φορές με Ελληνες καλλιτέχνες την τελευταία δεκαετία», λέει η Λόρα Ουόλφορντ. «Και πάντα μας εντυπωσιάζει το ταλέντο και η ποικιλομορφία του ύφους. Αυτές τις αρετές βρήκαμε και στην έκθεση που παρουσιάζουμε τώρα. Από εξαιρετικές τοπιογραφίες και τιρκουάζ νερά έως θαυμαστές νεκρές φύσεις, τα έργα της έκθεσης είναι επιλεγμένα ένα προς ένα και πιστεύω ότι υπάρχει κάτι για όλους». Οι νεκρές φύσεις ανήκουν κυρίως στη Λήδα Κοντογιαννοπούλου, που δουλεύει συστηματικά τους εσωτερικούς χώρους. Τα ονειρικά τοπία της Βίκυς Σταματοπούλου ανακαλούν ανεπαίσθητα τον ελληνικό Μεσοπόλεμο και οι θάλασσες της Εύας Αποστολάτου, που παρουσιάζει επίσης μια δυνατή νεκρή φύση, έχουν τόλμη σε παχιές στρώσεις χρώματος. Η Κάτια Βαρβάκη έχει ένα περισσότερο υπερρεαλιστικό στοιχείο, σχεδόν παγανιστικό, στην απόδοση της φύσης.

«Πιστεύω ότι οι τέσσερις αυτές Ελληνίδες ζωγράφοι προσφέρουν κάτι διαφορετικό και συναρπαστικό στο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου», λέει ο Γιώργος Σταθόπουλος. «Παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα της ελληνικής τέχνης και των εικαστικών τάσεων που υπάρχουν στη σημερινή Ελλάδα». Η έκθεση και όλη η διοργάνωση υποστηρίχθηκαν από τη MARS Hellas.

​​Greek Art Today, 5-31 Οκτωβρίου. Belgravia Gallery, 23 Maddox Street, Mayfair, London www.belgraviagallery.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή