Προσδοκίες vs σκεπτικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση της αγωνίας για όσους παρακολουθούμε την απονομή των βραβείων Νομπέλ Λογοτεχνίας, αφού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), πήγε λίγο αργότερα από το αναμενόμενο η ανακοίνωση του φετινού νικητή. Ακαδημαϊκοί δηλώνουν στο ίδιο πρακτορείο ότι η παράταση έχει να κάνει με την «αριθμητική» που ακολουθεί το ημερολόγιο της απονομής.

Ετσι, φέτος ο συγγραφέας που θα τιμηθεί με τη σπουδαιότερη διάκριση στον κόσμο θα ανακοινωθεί στις 13 Οκτωβρίου, ακολουθώντας το Νομπέλ Ιατρικής, που χθες απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι «επειδή ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά», Χημείας σήμερα, 4 Οκτωβρίου, Φυσικής στις 5 Οκτωβρίου, Ειρήνης στις 7 του μήνα και Οικονομίας στις 10.

«Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι πολύ απλός: O κανονισμός μας προβλέπει ότι θα συνερχόμαστε επί τέσσερις συνεχόμενες Πέμπτες, προτού ανακηρύξουμε τον βραβευμένο, ξεκινώντας από την τελευταία Πέμπτη του Σεπτεμβρίου», δήλωσε το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Παρ Βάστμπεργκ.

Τα τελευταία χρόνια μάς έχει επανειλημμένως εκπλήξει η επιτροπή των βραβείων Νομπέλ. Ακριβώς επειδή είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς, πέρα από τις προσδοκίες του καθενός μας βέβαια, ποιος θα είναι ο νικητής, ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια ονόματα και συνεχώς η Σουηδική Ακαδημία αποφαίνεται διαφορετικά. Ισως έχει να κάνει με την παντοκρατορία της αγγλικής γλώσσας, που και εύκολα μεταφράζεται και εύκολα μαθαίνεται, άρα μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας τη μεγάλη αγγλόφωνη λογοτεχνία, ευκολότερα απ’ οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Ισως, πάλι, επειδή δεν έπαψαν ποτέ οι «κακές γλώσσες» να μιλάνε για απωθημένα και «κολλήματα» της Σουηδικής Ακαδημίας, η ίδια να επιθυμεί τα κριτήριά της να μη συμβαδίσουν με το «κοινό αίσθημα» ή με την εποχή και το «κλίμα» (όπως κάνει, ας πούμε, το ΣτΕ…).

Τα ονόματα συγγραφέων που και φέτος ακούγονται, τα περισσότερα όχι χωρίς λόγο (να μην ξεχνάμε, ωστόσο, όσα αναφέραμε παραπάνω για το σκεπτικό της βράβευσης) είναι του Χαρούκι Μουρακάμι, του Σύρου ποιητή Αδώνιδος, του Ντον ΝτεΛίλο, του Φίλιπ Ροθ –του οποίου οι φανατικοί θαυμαστές οργιάζουν κάθε χρόνο στα social media και όχι μόνο–, της Τζόις Κάρολ Οουτς, του Σάλμαν Ρούσντι, του Ισμαήλ Κανταρέ, του Ντέιβιντ Γκρόσμαν και του Μίλαν Κούντερα.

Δεν ξέρω τι θα επιλέξει τελικά η Ακαδημία για το 2016, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα· θα μου πείτε, επέλεξε προ ετών να βραβεύσει τον Ζαν Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό of all people, που λένε και στο χωριό μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή