Τσακαλώτος: Χωρίς ρύθμιση χρέους οι επενδυτές θα μείνουν μακριά

Τσακαλώτος: Χωρίς ρύθμιση χρέους οι επενδυτές θα μείνουν μακριά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «βάσιμες ελπίδες» ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση για το ελληνικό χρέος ως το τέλος του έτους, αλλά και για υπαρκτό κίνδυνο κάτι τέτοιο να αναβληθεί, εξέλιξη που θα ήταν «κακή για τη χώρα και την κυβέρνηση», αναφέρθηκε πριν από λίγο στη Βουλή ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στην δημόσια συζήτηση αναφορικά με το πότε θα καταλήξουν οι συζητήσεις των εταίρων σχετικά με τη ρύθμιση του μείζονος ελληνικού ζητήματος.

«Πρέπει να γίνει τώρα», είπε μιλώντας στην κοινοβουλευτική Υποεπιτροπή για το Χρέος ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ως προς το χρόνο λήψης απόφασης και την ανακοίνωσή της, σε σχέση με τα μέτρα εκείνα τα οποία θα ληφθούν διατηρώντας –όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- «έναν καθαρό διάδρομο για επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα»: μόνον έτσι θα θεωρείται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει χρηματοδοτικά προβλήματα και συνεπώς θα μπορούν να έρθουν οι επενδυτές. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος», τόνισε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, τέτοιου είδους αποφάσεις κρίνονται ως απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να εξετάσει και το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές: «Είμαστε σε καλό δρόμο για ελληνικό χρέος, για καθαρό διάδρομο», «Ελπίζουμε σε λήψη απόφασης μέχρι τον Δεκέμβριο», «Εχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα έχουμε λύση για το χρέος, ως το τέλος του έτους για καθαρό διάδρομο», είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικές του φράσεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφέρθηκε και στο αρνητικό σενάριο:

«Αν (οι εταίροι) κλωτσήσουν τον τενεκέ δύο χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα μείνουν μακριά», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εισακουσθούν ορισμένοι από τον ευρωπαϊκό βορρά, σύμφωνα με τους οποίους τα μέτρα αυτά για το χρέος θα πρέπει να εξεταστούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018. «Θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι να μην δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος». Για να συμπληρώσει πως η Αθήνα θα δει μετά από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη τί θα πράξει.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ακόμα κι αν δρομολογηθεί ως τα τέλη του έτους μακροπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος, θα εξακολουθεί να παραμένει το γενικότερο πρόβλημα στην ΕΕ, με το χρέος του Νότου εν συγκρίσει με τις χώρες του βορρά. Ακόμη, επισήμανε οτι πρέπει να γίνει μια συζήτηση για την Ευρωζώνη, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης είχε σημειώσει πως οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους μπορεί να διαρκέσει αρκετά έως και μετά το 2018.

Αμφότερες οι εκδοχές, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της σημερινής με το –κατά Τσακαλώτο- αρνητικό σενάριο, απέχουν από την επικοινωνιακά εμφανιζόμενη από το μέγαρο Μαξίμου βεβαιότητα πως ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή