Το ουγγρικό δημοψήφισμα και τα πιθανά «απόνερα»

Το ουγγρικό δημοψήφισμα και τα πιθανά «απόνερα»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το 98% των Ούγγρων που προσήλθε στις κάλπες την Κυριακή να έδειξε την πόρτα στους πρόσφυγες με την απόρριψη του ευρωπαϊκού συστήματος των ποσοστώσεων, αλλά το εκλογικό σώμα της χώρας στέρησε τη νομιμοποίηση στο εγχείρημα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με συμμετοχή 43,2%.

Παρόλο που ο Όρμπαν διατεινόταν ότι «οι Ούγγροι έγραψαν ιστορία», αφού περισσότεροι ψήφισαν αρνητικά αυτή τη φορά σε σύγκριση με το δημοψήφισμα του 2003 με διακύβευμα τη συμμετοχή στην Ε.Ε., η «χαλαρή» κινητοποίηση των πολιτών της Ουγγαρίας κατέστησε άκυρο το δημοψήφισμα με βάση τις συνταγματικές διατάξεις.

Το αποτέλεσμα υποδεικνύει μία ίσως διχασμένη ουγγρική κοινωνία.

Με βάση δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, που τιτλοφορείται «”Το ερώτημα ήταν χαζό”: Οι Ούγγροι για το δημοψήφισμα», η αντίληψη σημαντικού μέρους των πολιτών δεν ταυτίζεται με αυτή του πρωθυπουργού τους.

«Δεν ψήφισα, γιατί αυτό συνέβαλε στην ακύρωση του αποτελέσματος. Κατ’ επέκταση, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τα πράγματα έγιναν έτσι», δήλωσε ανώνυμος 67χρονος από τη Βουδαπέστη, που υποστήριξε ότι ο Όρμπαν είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι νομίζουν οι Ούγγροι.

«Ψήφισα άκυρο, γιατί ήθελα να δείξω ότι διαφωνώ με αυτή τη δημαγωγία. Δεν πιστεύω ότι οι ποσοστώσεις είναι ο σωστή λύση για το χειρισμό της προσφυγικής κρίσης […], αλλά το δημοψήφισμα δεν ήταν για το ερώτημα, αλλά ζήτημα ισχύος», σχολίασε ένας 30χρονος Ούγγρος από την Τουρα, που βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας.

Ένας 21χρονος Ούγγρος, από την πλευρά του, μιλώντας στην Guardian, εξέφρασε την άποψη ότι περισσότεροι πολίτες έπρεπε να έχουν «ρίξει άκυρο».

«Θυμάμαι πέρυσι ένας μεγάλο πλήθος διαδήλωνε κοντά στο δρόμο που μένω. Ήθελαν να πάνε στη δυτική Ευρώπη και όταν η κυβέρνηση τους εμπόδισε να επιβιβασθούν στο τραίνο, εκείνοι ξεκίνησαν με τα πόδια. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για αυτούς. Ένιωσα ότι ήταν αποφασισμένοι, αλλά και ότι ήταν επίσης αλαζόνες, αφού άφησαν σκουπίδια πίσω τους και έμοιαζε σαν να μην νοιάζονται για τους πολίτες της Ουγγαρίας. Επέλεξα να ψηφίσω, αλλά κύκλωσα και τις δύο απαντήσεις, γιατί πιστεύω ότι η ώρα του Όρμπαν έχει φτάσει στο τέλος της», εξήγησε ο ίδιος.

Ανεξαρτήτως, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει βάλει στόχο να «πολεμήσει» την ευρωπαϊκή πολιτική των μετεγκαταστάσεων και να ενισχύσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με κάθε τρόπο.

Αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Φιντές, Λάγιος Κόσα διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επιδιώκεται η αποχώρηση από την Ε.Ε., ανακοινώθηκε το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το ουγγρικό Σύνταγμα στις 8 Νοεμβρίου, ώστε να μην είναι δυνατή η επιβολή του συστήματος των ποσοστώσεων.

«Πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου, οι Βρυξέλλες δε μπορούν να εγκαταστήσουν μετανάστες στην Ουγγαρία και πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι απαγορεύουμε την εξαναγκαστική μετεγκατάσταση μεταναστών», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Το δημοψήφισμα και τα πιθανά «απόνερα»

Η ριζοσπαστική ρητορική στην Ουγγαρία, η οποία έχει βασιστεί κυρίως στο επιχείρημα ότι οι «Μουσουλμάνοι εισβολείς θα αλλοιώσουν τον δυτικό χριστιανικό πολιτισμό», δημιουργεί εδώ και αρκετό διάστημα προβληματισμό στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού την ίδια στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις όλων των κρατών της ανατολικής Ευρώπης, που σπεύδουν να υψώσουν φράκτες στα σύνορα τους ή να απορρίψουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Το σύστημα των ποσοστώσεων υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη της Ένωσης έως το Σεπτέμβριο του 2017.

Με βάση αυτό, η Ουγγαρία θα υποδεχόταν 1.200 αιτούντες, η Κροατία 1.617, η Βουλγαρία, 1.271 και η Ρουμανία 4.260.

Η πολιτική της Ε.Ε., ωστόσο έχει στεφθεί μάλλον με αποτυχία, καθώς όπως αποκαλύπτουν οι αναφορές της Κομισιόν, η Ρουμανία έχει δεχθεί περίπου 200 άτομα, ενώ η Βουλγαρία και η Κροατία έξι και 14 αντίστοιχα. Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει κανένα.

Το ουγγρικό δημοψήφισμα και τα πιθανά «απόνερα»-1

Στο επίπεδο της ρητορικής, όμως δύσκολα τα άλλα κράτη-μέλη θα ακολουθήσουν το δρόμο της κυβέρνησης Όρμπαν με αποτέλεσμα περισσότερα ανάλογα δημοψηφίσματα στην περιοχή.

Η γειτονική Κροατία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με πιθανό πρωθυπουργό τον Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος ανήκει στη Κροάτικη Δημοκρατική Ένωση (HDZ), το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή διαθέτει μακρά πορεία στη διπλωματία και κατά πάσα πιθανότητα θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παρά την αποτυχία εφαρμογής του συστήματος των ποσοστώσεων, υποστηρίζουν ανοιχτά τη θέση της Ε.Ε. για την μετεγκατάσταση των προσφύγων- τουλάχιστον στα λόγια.

Αντιδράσεις από τη Σερβία

Αν και η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., διαθέτει πληθυσμό 200.000 Ούγγρων, που είχε δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.

Τα κόμματα της ουγγρικής μειονότητας στη Σερβία είχαν διοργανώσει εκστρατεία για να κινητοποιήσουν τον τοπικό πληθυσμό κατά του «επιβληθέντος» συστήματος των ποσοστώσεων.

Η γειτνίαση των δύο κρατών φέρεται να δημιουργεί πρόβλημα για το Βελιγράδι, που βλέπει μεγάλο αριθμό προσφύγων να συσσωρεύεται στα σύνορα της, ενώ τα γειτονικά κράτη φράζουν όλες τις πιθανές διόδους για το μεταναστευτικό κύμα.

Ήδη εκατοντάδες πρόσφυγες διαδηλώνουν στα σύνορα με την Ουγγαρία λόγω της ανακοπής της πορείας τους προς τα κράτη της Ε.Ε.

«Εάν η Σερβία μετατραπεί σε έναν “σωλήνα” από όπου το νερό δε μπορεί να στραγγιστεί, επειδή οι άλλοι έχουν κλείσει τα σύνορα τους, τότε η Σερβία πρέπει να κλείσει και τα δικά της, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις της», τόνισε τη Δευτέρα ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η στάση αυτή πιθανότατα θα δημιουργήσει τριγμούς στην επικοινωνία Βελιγραδίου-Βρυξελλών, καθώς η Σερβία ακόμη επιδιώκει την ένταξη της στην Ένωση των 27.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή