Παύση Ντογιάκου παρά την επανεκλογή

Παύση Ντογιάκου παρά την επανεκλογή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σίριαλ με θεσμικές απολήξεις έχει εξελιχθεί η υπόθεση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος προ εικοσαημέρου επανεξελέγη προϊστάμενος στη νευραλγική θέση της Εισαγγελίας Εφετών και χθες παύθηκε οριστικά από την άσκηση των καθηκόντων του, μετά την ενεργοποίηση πειθαρχικής καταδίκης που του είχε επιβληθεί, προ των εκλογών, από τον Αρειο Πάγο.

Η παύση Ντογιάκου, παρά την επανεκλογή του, η οποία δρομολογήθηκε κατόπιν έγγραφης άδειας του Αρείου Πάγου και μετά ρητή διαβεβαίωση ενώπιον όλων των εισαγγελέων εφετών προ της ψηφοφορίας πως, αν τυχόν επανεκλεγεί, δεν θα παυθεί, προκάλεσε αίσθηση χθες, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς εξέλιξη μη αναμενόμενη. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών τα δύο τελευταία χρόνια, βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο πειθαρχικών ελέγχων και επικρίσεων για τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων, με κορωνίδα την πειθαρχική του καταδίκη, αρχικά, με επίπληξη και στη συνέχεια με στέρηση μισθού για 40 ημέρες, καθώς κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος για προσβολή στο πρόσωπο της προέδρου του Αρείου Πάγου. Η προσβολή που τον οδήγησε και σε πειθαρχική καταδίκη με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του, συνίσταται στο ότι, σε σύγκληση της Ολομέλειας των Εισαγγελέων Εφετών πριν από ένα χρόνο, είχε τιτλοφορήσει την πρόσκληση «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου» ενόψει της συζήτησης που επρόκειτο να γίνει σχετικά με την αμφισβήτηση της εκλογής του στην Εισαγγελία Εφετών.

Για την αρχική ποινή της επίπληξης ασκήθηκε έφεση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο κι έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε σε β΄ βαθμό με την επιβολή της ποινής για στέρηση μισθού, δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου στα μεγάλα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας.

Τότε η πειθαρχική καταδίκη δεν κοινοποιήθηκε στον Ισίδωρο Ντογιάκο, ενώ σε έγγραφη ερώτησή του προς τον Αρειο Πάγο αν μπορεί να μετάσχει στις εκλογές η απάντηση από την ηγεσία της Δικαιοσύνης υπήρξε θετική. Αποτέλεσμα ήταν να μετάσχει της εκλογικής διαδικασίας, ως όριζε ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε και έδινε το δικαίωμα επανεκλογής σε νυν προϊσταμένους δικαστικών υπηρεσιών και βεβαίως να υπερψηφιστεί, συγκεντρώνοντας το 48% των ψήφων των εισαγγελέων εφετών. Δεύτερος στις εκλογές ήρθε ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιώγας, ο οποίος και θα εκτελεί προσωρινά καθήκοντα προϊσταμένου στη θέση του παυθέντος Ντογιάκου, ενώ νέα εκλογική αναμέτρηση θα έρθει να δώσει λύση –όλοι ελπίζουν– οριστική αυτή τη φορά, για το ποιος τελικά θα διοικεί τη μεγαλύτερη Εισαγγελία Εφετών της χώρας.

Ωστόσο, προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές στην Εισαγγελία Εφετών και αν, πέραν του Αντώνη Λιώγα που θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, θα υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή