Αντισυνταγματικές οι «παραιτήσεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Αντισυνταγματικές οι «παραιτήσεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντισυνταγματικές και μη νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αναγκαστικές παραιτήσεις μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν τον περασμένο Μάιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη εν μέσω αντιδράσεων για διορισμούς «ημετέρων» χωρίς την τήρηση των νομίμων διαδικασιών. Το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του δικαίωσε τα τρία μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν προσφύγει, καταγγέλλοντας τον αναπληρωτή υπουργό για παραβίαση ακόμη και της στοιχειώδους νομιμότητας και για καταχρηστική συμπεριφορά πέραν των συνταγματικών ορίων.

Οι παραιτηθέντες από τον κ. Πολάκη Αθ. Γιαννόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ιω. Γιαννάκης, πρώην αντιπρόεδρος, και Δημ. Μπίτας, πρώην μέλος της διοικήσεως, κρίθηκε ότι κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου απομακρύνθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό και ως εκ τούτου οι παραιτήσεις τους δεν ισχύουν πλέον. Οι τρεις υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους ελήφθησαν λόγω της άρνησής τους να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ακόμη ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τοις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή».

Σε άλλο σημείο των αιτήσεών τους ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εντέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ». Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη προσκρούουν στις διατάξεις του αρ. 20 του Συντάγματος και στο αρ. 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή