Κατάθεση Γ. Προβόπουλου με αιχμές

Κατάθεση Γ. Προβόπουλου με αιχμές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι δεν ήταν απαραίτητη η πρόσφατη, τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέφρασε χθες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, προκαλώντας την αμηχανία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με την κατάθεσή του χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη που έγινε τον Νοέμβριο», είπε χαρακτηριστικά. Και μπορεί μεν αν και προκλήθηκε να απέφυγε να αποδώσει σαφείς πολιτικές ευθύνες στους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, αλλά όταν ρωτήθηκε για τα capital controls όχι μόνον τα χαρακτήρισε «ένα πολύ μεγάλο λάθος», αλλά προέβλεψε ότι «θα το πληρώνουμε για δεκαετίες».

«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι – τρία χρόνια αν είχαν εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές για να σταματήσει εκεί ο κατήφορος. Θα μπορούσαμε να έχουμε δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει η χώρα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015», είπε σε μια άλλη ενδιαφέρουσα απάντησή του ο κ. Προβόπουλος, υπονοώντας ότι το πολιτικό σύστημα ήδη από την εποχή του Γ. Παπανδρέου απεδείχθη άτολμο να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης. Και φωτογραφίζοντας εκ νέου τη σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τα δάνεια των κομμάτων ο κ. Προβόπουλος αρχικώς τόνισε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία των τραπεζικών δανείων» και ότι ο «εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια». Κατόπιν, ωστόσο, αναγνώρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Τράπεζα Αττική έκανε γνωστό ότι επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε αποστείλει επιστολή επισημαίνοντας τις αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού της ελέγχου, αλλά όπως είπε «υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε το πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή