Επιδρομή τουρκικής αστυνομίας σε κουρδικό σταθμό

Επιδρομή τουρκικής αστυνομίας σε κουρδικό σταθμό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Πάνω από 12.800 αστυνομικοί εκ των οποίων 2.500 αξιωματικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών. Τη Δευτέρα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, παρατάθηκε έως τις 15 Ιανουαρίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δόθηκε το «πράσινο φως» για ακόμη περισσότερες διώξεις, όπως η χθεσινή επιδρομή δυνάμεων ασφαλείας σε πολυσυλλεκτικό αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό εν ώρα λειτουργίας. Πρόκειται για τον κουρδικό σταθμό IMC-TV, o οποίος δεν κατηγορήθηκε για σχέσεις με το πραξικόπημα αλλά για σχέσεις με την «τρομοκρατία». Η αστυνομία εισέβαλε στο στούντιο του σταθμού στην Κωνσταντινούπολη την ώρα που μεταδιδόταν ρεπορτάζ σχετικό με το κλείσιμο άλλου τηλεοπτικού σταθμού. Οι τελευταίες στιγμές του σταθμού και τα συνθήματα κατά της λογοκρισίας, που φώναζαν οι εργαζόμενοι, μεταδόθηκαν μέσα απο τα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων.

Προειδοποιήσεις Γιλντιρίμ

Παράλληλα, χθες, ο Toύρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τους Κούρδους μαχητές της Βόρειας Συρίας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να τους συντρίψει στρατιωτικά εφόσον αυτοί εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της Αγκυρας για πλήρη απόσυρση ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει τη συνέχεια των κουρδικών εδαφών στη Βόρεια Συρία, ώστε να μη δημιουργηθεί ενιαίο κουρδικό μόρφωμα νοτίως των συνόρων της. Το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας παραμένει ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 22 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία ο Ερντογάν εξέφρασε τις αντιρρήσεις της Τουρκίας προς την τροφοδοσία των Κούρδων ανταρτών του YPG από τις ΗΠΑ με όπλα. Σε μια σαφή αναφορά στους Κούρδους, χθες ο Γιλντιρίμ είπε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, που ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου, θα συνεχιστούν «μέχρι να εξαλειφθούν όλες οι τρομοκρατικές ομάδες» γύρω από την πόλη Αλ-Μπαμπ.

Αναφερόμενος στις χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχουν χιλιάδες άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ. Ωστόσο δεν έχουν όλοι αναμειχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος».

Η κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αντιμετωπίζουν εδώ και μέρες την κριτική ότι ενώ προσάγονται χιλιάδες άτομα και η κυβέρνηση κατηγορεί ακόμη και την αξιωματική αντιπολίτευση για σχέσεις με τον Γκιουλέν, προς το παρόν δεν διατυπώνεται κάποια σχετική κατηγορία εναντίον στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

35 γκιουλενικοί στο AKP

Η κριτική αυτή, που διατυπώνεται ακόμη κι από ορισμένους αρθρογράφους του φιλοκυβερνητικού Τύπου, περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι τουλάχιστον 35 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σχετίζονται με τον Γκιουλέν. Ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα είναι πειστική στον ισχυρισμό της ότι δεν γνώριζε το σκοτεινό πρόσωπο κατά την περίοδο που είχε «ιερή συμμαχία» με τον Γκιουλέν, ειδικά την περίοδο 2008-2013, και άρα δεν φέρει ευθύνη ακόμη και ο Ερντογάν, το σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ως προς τα στελέχη του που διατηρούσαν ή διατηρούν σχέσεις με τον Γκιουλέν μετά την ανοικτή ρήξη του με τον Ερντογάν το 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή