Επείγουσα βοήθεια ζητούν οι Πεσμεργκά

Επείγουσα βοήθεια ζητούν οι Πεσμεργκά

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επιστολή στον Βρετανό υπουργό Αμυνας Μάικλ Φάλον απηύθυναν Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, που ετοιμάζονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, ζητώντας κατεπειγόντως εξοπλισμό, ώστε να προστατευθούν από ενδεχόμενη επίθεση του ISIS με χημικά όπλα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Η «μάχη της Μοσούλης», που αποτελεί αναγκαίο συστατικό για την εκδίωξη των ισλαμιστών από το Ιράκ, αναμένεται να αρχίσει στα μέσα του μήνα, με τις δυνάμεις των Πεσμεργκά να ετοιμάζονται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτήν.

Την επιστολή στον κ. Φάλον παρέδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος των Κούρδων του Ιράκ στη Βρετανία Καρουάν Τζαμάλ Ταχίρ, ο οποίος επεσήμανε, μιλώντας στον Τύπο, ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ήδη υποστεί επιθέσεις με χημικά όπλα σε τουλάχιστον 19 περιστατικά. Οι Κούρδοι μαχητές αξιοποιούν μέχρι στιγμής πρωτόγονες και αυτοσχέδιες μεθόδους αντιμετώπισης των χημικών όπλων, όπως βρεγμένες πετσέτες. Το Ισλαμικό Κράτος έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, όπως αέριο μουστάρδας και χλωρίνης, πολλές φορές σε Συρία και Ιράκ, σύμφωνα με τη CIA.

Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, το ISIS έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά το εργοστάσιο θείου της Αλ Μισράκ, 20 χλμ. νότια της Μοσούλης, απειλώντας τη ζωή των κατοίκων, αλλά και την περιοχή με περιβαλλοντική καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή