Εικόνες καταστροφής αφήνει στο πέρασμά του ο «Μάθιου»

Εικόνες καταστροφής αφήνει στο πέρασμά του ο «Μάθιου»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ. Η σφοδρότερη τροπική καταιγίδα της τελευταίας δεκαετίας στην Καραϊβική έπληξε χθες την Αϊτή, με ανέμους που ανέπτυσσαν ταχύτητα 230 χλμ. την ώρα και τεράστια κύματα, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών.

Η καταιγίδα Μάθιου έπληξε το δυτικό άκρο της Αϊτής χθες το μεσημέρι. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στην παραλιακή κωμόπολη του Πορ Σαλί, όταν κύμα χτύπησε το αυτοσχέδιο σπίτι του στην παραλία, ενώ ένας ψαράς αγνοείτο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη, κάτοικοι των ευάλωτων κοινοτήτων της χερσονήσου Τιμπουρόν αναζητούσαν καταφύγιο σε λόφους για να αποφύγουν τις πλημμύρες.

Περισσότερο από ένα μέτρο βροχής επρόκειτο να πέσει στην περιοχή της χερσονήσου Τιμπουρόν, οι ξηροί λοφίσκοι της οποίας έχουν προκαλέσει φονικές κατολισθήσεις στο παρελθόν. Κατολισθήσεις και ορμητικοί χείμαρροι αναμενόταν να πλήξουν τη νότια και βορειοδυτική Αϊτή, με τα υποβαθμισμένα προάστια της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς να απειλούνται άμεσα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας του περάσματος του Αντριου, αναμενόταν να διατηρηθούν μέχρι και σήμερα το βράδυ.

«Οι άνεμοι είναι θυελλώδεις σε όλη την περιοχή και οι κάτοικοι έχουν σπεύσει σε καταφύγια», είπε χθες ο δήμαρχος της κωμόπολης Λεζ Ανγκλέ Ζαν-Κλοντ Ντεπιέρ. Στην κοντινή πόλη Τιμπουρόν, ο δήμαρχος είπε ότι ακόμη και όσοι δεν ήταν πρόθυμοι να μεταβούν σε καταφύγια το έκαναν όταν είδαν τα νερά της θάλασσας να πλησιάζουν τα σπίτια τους.

Οι φτωχοί Αϊτινοί διστάζουν συχνά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι τα λιγοστά υπάρχοντά τους θα κλαπούν. «Ολοι αναζητούν μέρος να κρυφτούν. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε ο δήμαρχος του Τιμπουρόν Ρεμιζά Ντενίζ.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Αϊτής ανέφερε χθες ότι 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από ορφανοτροφείο της παραγκούπολης Σιτέ Σολέιγ, για να καταφύγουν σε λύκειο της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς.

Η Σιτέ Σολέιγ είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής με 400.000 κατοίκους, τα σπίτια των οποίων είναι κατασκευασμένα από κονσέρβες.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αϊτής συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νησιωτική χώρα το 2010, σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους. Τα κρούσματα χολέρας αναμένεται, στο μεταξύ, να ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών του Οκτωβρίου, ενώ η χώρα προγραμματίζει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 9 Οκτωβρίου.

Ο «Μάθιου» αναμενόταν να πλήξει την Κούβα και τις Μπαχάμες χθες το βράδυ, ενώ η αμερικανική πολιτεία Φλόριντα είχε τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας με εντολή του κυβερνήτη Ρικ Σκοτ, εξαιτίας προειδοποιήσεων των μετεωρολόγων για πλήγμα του τυφώνα αύριο εντός της ημέρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή