Επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες, μικρή ανάκαμψη στις αναδυόμενες

Επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες, μικρή ανάκαμψη στις αναδυόμενες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρησε χθες το ΔΝΤ την πρόβλεψή του για αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και προειδοποίησε πως περαιτέρω παράταση της οικονομικής στασιμότητας θα ενισχύσει το κλίμα κατά του ελεύθερου εμπορίου και της μετανάστευσης, ενδεχόμενο που με τη σειρά του θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, η σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2016 αντισταθμίζεται από την ενίσχυση της ανάπτυξης σε Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία και σε κάποιες άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το Ταμείο διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 3,1% το 2016 και 3,4% το 2017. Ωστόσο, είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τα πέντε προηγούμενα τρίμηνα. «Αν δεν υπάρχει αποφασιστική ανάληψη δράσης, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η χαμηλότερη από το κανονικό ανάπτυξη», προειδοποίησε χθες από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ. «Η ανάπτυξη ήταν υπερβολικά χαμηλή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές χώρες τα οφέλη της έφτασαν σε πάρα πολύ λίγους – προκαλώντας πολιτικό αντίκτυπο που είναι πιθανό να περιορίσει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη», προειδοποίησε ο κ. Ομπστφελντ τους πολιτικούς διαφόρων χωρών.

Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2016 για τις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 0,2%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουλίου, και θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Θα αυξηθεί κατά 0,1% στο 4,2% για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για το 2017 οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες, με τις ανεπτυγμένες να υπολογίζεται να αναπτυχθούν κατά 1,85 και τις αναπτυσσόμενες κατά 4,6%. Η μεγάλη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το 2016, από το 2,2% που προβλεπόταν τον Ιούλιο στο 1,6% σήμερα, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την προς το χειρότερο αναθεώρηση. Η επιβράδυνση οφείλεται, κατά το ΔΝΤ, στη μείωση των επενδύσεων και στη χρήση των αποθεμάτων αγαθών. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν και η συναλλαγματική ενίσχυση του δολαρίου και η πτώση των τιμών της ενέργειας, αν και η επίδρασή τους αναμένεται να έχει παρέλθει μέχρι το 2017. Για τη Βρετανία, το Ταμείο προβλέπει ελαφρά ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 0,1% στο 1,8% για το 2016, αλλά πολύ μεγάλη επιβράδυνση στο 1,1% το 2017, από 2,2% που προέβλεπε πριν από το Brexit. Στην Κίνα η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,6% το 2016 και θα υποχωρήσει στο 6,2% το 2017, καθώς η χώρα αλλάζει το οικονομικό της μοντέλο και δίνει έμφαση στις υπηρεσίες και στην εσωτερική κατανάλωση. Προειδοποιεί, ωστόσο, για σημαντική αύξηση του δανεισμού και για μη παραγωγική χρήση πόρων.

Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο αναθεωρεί κατά 0,1% την πρόβλεψη του Ιουλίου και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το 2016, αλλά επιβράδυνση στο 1,5% το 2017. Μεγάλη κερδισμένη η Ισπανία, της οποίας ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε (από την πρόβλεψη του Ιουλίου) κατά 0,5% στο 3,1% για το 2016, αν και για το 2017 προβλέπεται επιβράδυνση στο 2,2%. Για τη Γερμανία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,7% το 2016, βελτιωμένος κατά 0,1%, ενώ για τη Γαλλία ρυθμός ανάπτυξης 1,3% το 2016 (μειωμένος κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο) και το 2017. Επιδείνωση της κατάστασης προβλέπεται για την Ιταλία, της οποίας ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2016 αναθεωρήθηκε κατά -0,1% (από τον Ιούλιο) στο 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή