Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας

Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα μείωση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας προχώρησε η Ινδία, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της. Το βασικό επιτόκιο repo μειώθηκε στο 6,25% από το 6,50%. Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ινδίας Ουρζίτ Πατέλ είναι γνωστός για τη σκληρή του στάση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αναλυτές τονίζουν ότι η περικοπή αναμενόταν, δεδομένου ότι οι έντονες πιέσεις στον πληθωρισμό και ειδικά στις τιμές των τροφίμων έχουν αρχίσει ραγδαία να αποκλιμακώνονται. Τον Αύγουστο ο δείκτης του υποχώρησε σε ναδίρ πενταμήνου 5,05%, ενώ η επίσημη ζώνη διακύμανσης της Τράπεζας της Ινδίας είναι από 2% έως 6%. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορά της Standard & Poor’s, τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή κεφαλαίων από τις ανεπτυγμένες οικονομίες προς την Ινδία και τις λοιπές αναδυόμενες. Τον μήνα αυτόν επωφελήθηκαν κυρίως η Νότια Αφρική και η Ρωσία, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Τον Σεπτέμβριο διοχετεύθηκαν στις αναδυόμενες αγορές άνω των 25 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 23 δισ. δολάρια τον Αύγουστο και τα 16 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, όπως καταγράφεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

«Οι αυξημένες κεφαλαιακές ροές στις αναδυόμενες αγορές ευνοούνται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται στις ανεπτυγμένες οικονομίες», επισημαίνει η οικονομολόγος της S&P Τατιάνα Λισένκο. Αποτυπώνοντας τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία, καθώς και τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, υπήρξε άνοδος του ραντ Νότιας Αφρικής κατά 7% και κατά 3% του ρουβλίου. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων κρατικών ομολόγων της S&P, «παρά τις αυξημένες επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, τα κρατικά ομόλογά τους έχουν στην πλειονότητά τους αρνητικές προοπτικές, υποδηλώνοντας ότι ενδεχομένως η πιστοληπτική ικανότητα της εκάστοτε χώρας να υποβαθμιστεί σε ορίζοντα διετίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή