Προς κινητοποιήσεις οι διοικητικοί δικαστές, λόγω νέων μειώσεων αποδοχών

Προς κινητοποιήσεις οι διοικητικοί δικαστές, λόγω νέων μειώσεων αποδοχών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις, οι διοικητικοί δικαστές, που έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν τις νευραλγικής φύσεως υποθέσεις για τα φορολογικά και όχι μόνον έσοδα του κράτους, εκδήλωσαν σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες την έντονη αντίθεσή τους σε νέες μειώσεις των αποδοχών τους, ενόψει της εφαρμογής των ειδικών μισθολογίων από τη νέα χρονιά. Οι διοικητικοί δικαστές, με ψήφισμα της συνέλευσής τους, κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, αλλά αντιθέτως να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει τους δικαστικούς για τις περικοπές που έχουν υποστεί μετά το 2012.

Η πρόεδρος, μάλιστα, της Ενώσεως των Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, συνδέοντας άμεσα τη δικαστική ανεξαρτησία με την υποβάθμιση της οικονομικής κατάστασης των δικαστών, ενώ έντονη ήταν η κριτική που διατύπωσαν δικαστικοί λειτουργοί, στην πρόταση που είχε τεθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για διορθώσεις των μειώσεων στις αποδοχές των δικαστών με την παροχή πρόσθετων ποσών σε όσους δικαστές κατέχουν «πόστα» στη δικαστική ιεραρχία.

Για δικαστές δύο ταχυτήτων έκανε, μάλιστα, λόγο ο ταμίας της Ενωσης των Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, αναφερόμενος στην πρόταση Χουλιαράκη και τονίζοντας μεταξύ άλλων «πως καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε ώς σήμερα να κάνει κάτι τέτοιο», ενώ προσέθεσε σε υψηλούς τόνους ότι «αυτοί οι κύριοι περιφρονούν και τις δικαστικές αποφάσεις».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά των δικαστών, χθες κοινοποιήθηκε απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για επανακαθορισμό των φορολογικών δηλώσεων των δικαστών με βάση τον τρόπο που φορολογούνται και οι βουλευτές, με αποτέλεσμα δικαστικοί λειτουργοί να πάρουν επιστροφές που ξεκινούν από 2.500 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις φθάνουν έως και τις 10.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή