Σε νέα εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τα εμπορικά κέντρα η Lamda

Σε νέα εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τα εμπορικά κέντρα η Lamda

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία νέας αυτόνομης εταιρείας, στην οποία πρόκειται να ενταχθούν τα εμπορικά κέντρα της, πρόκειται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Lamda Development. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επενδυτών στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, καθώς μέσω μιας αυτούσιας θυγατρικής θα είναι ευκολότερη η τοποθέτηση κεφαλαίων. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει και μεγιστοποίηση της αξίας των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς θα είναι πιο ξεκάθαρη η υπεραξία που παράγουν για τους επενδυτές.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η διοίκηση της εταιρείας, τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για επιμέρους σκέλη της Lamda Development, καθώς άλλοι ενδιαφέρονται για το Ελληνικό, άλλοι για τα εμπορικά κέντρα και άλλοι για τα Βαλκάνια. Εν ολίγοις, το επενδυτικό ενδιαφέρον πολλές φορές επιμερίζεται ανάλογα με τις αντίστοιχες στοχεύσεις των funds. Μέσω μιας τέτοιας «διάσπασης» καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση των επενδυτών, ώστε ο καθένας να μπορεί να «βρει αυτό που θέλει» εντός του ομίλου της Lamda Development. Σε πρώτη φάση, το νέο «όχημα» θα είναι μια απλή εταιρεία, ενώ μεταγενέστερα είναι πιθανό να μετεξελιχθεί σε μια ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη αναζητεί τρόπους αξιοποίησης των εμπορικών της κέντρων ήδη από το 2015, όταν και προχώρησε σε συζητήσεις με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, με αντικείμενο την πώληση των εν λόγω ακινήτων, δηλαδή του The Mall Athens και του Golden Hall στο Μαρούσι και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Εν τέλει όμως οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν είχαν θετική κατάληξη.

Η Lamda Development ελέγχει κατά 100% τα εν λόγω κέντρα, με εξαίρεση το The Mall Athens, όπου το ποσοστό της περιορίζεται σε 50%, με το υπόλοιπο 50% να ελέγχεται από την HSBC. Παράλληλα, η εταιρεία ελέγχει κατά 100% και την εταιρεία διαχείρισης των κέντρων.

Σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, η σταθερή άνοδος των οικονομικών επιδόσεων των εμπορικών κέντρων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου, η λειτουργική κερδοφορία των κέντρων της Lamda Development αυξήθηκε κατά 8%, σε 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη ενισχύονται συνεχώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μέχρι σήμερα, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αντίστοιχα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των κέντρων κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, ενισχύθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά σχεδόν 2%.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας με 11,3% εμφανίζει το Golden Hall, ανερχόμενη σε 7,9 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,1% και 3,3%. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens αυξήθηκε κατά 7,3%, σε 13,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 3,2%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε ανοδικά κατά 1,7%. Αντίστοιχα, στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 4,5%. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 3,5% και οι επισκέπτες κατά 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή