Κλίντον κατά φοροτεχνασμάτων Τραμπ

Κλίντον κατά φοροτεχνασμάτων Τραμπ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οξύτατη επίθεση κατά των φορολογικών τεχνασμάτων του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε χθες η Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, αμφισβητώντας παράλληλα τις επιχειρηματικές ικανότητες και την ειλικρίνεια του αντιπάλου της, εκμεταλλευόμενη την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ απέφυγε να καταβάλει ομοσπονδιακούς φόρους για σχεδόν 20 χρόνια. Αδιαφορώντας για τις κατηγορίες αυτές, ο Τραμπ συνέχισε να επαίρεται για τον «ιδιοφυή» χειρισμό της φορολογικής νομοθεσίας εκ μέρους του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως οξυδερκή επιχειρηματία, έτοιμο να σώσει το έθνος.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τολίντο στο Οχάιο το βράδυ της Δευτέρας, η κ. Κλίντον εμφάνισε τον Τραμπ ως σκληρόκαρδο και αποτυχημένο επιχειρηματία, ο οποίος «εκπροσωπεί το ίδιο διεφθαρμένο σύστημα που υποστηρίζει ότι θα μεταρρυθμίσει». Η Δημοκρατική υποψήφια κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει νέο νόμο που θα υποχρεώνει τους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις, κάτι το οποίο ο Τραμπ έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να πράξει.

«Ανήγαγε την επιχειρηματική υπερβολή σε διοικητικό πρότυπο. Ο Τραμπ είναι υπ’ αριθμόν ένα και ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι στην τελευταία θέση», είπε η Χίλαρι Κλίντον, που έθιξε για πρώτη φορά τη Δευτέρα τις αποκαλύψεις των New York Times για την τακτική φοροαποφυγής του Τραμπ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απώλειες ύψους 916 εκατ. δολαρίων, τις οποίες δήλωσε ο Τραμπ για ένα έτος τη δεκαετία του 1990, του επιτρέπουν να μην πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους για διάστημα 18 ετών.

Σε προεκλογική του εκδήλωση στο Πουέμπλο του Κολοράντο, ο Τραμπ εμφάνισε τον εαυτό του ως ανθεκτικό επιχειρηματία, ικανό να ανακάμπτει από αρνητικές συγκυρίες. «Αξιοποίησα “ιδιοφυώς” τη φορολογική νομοθεσία προς όφελός μου και προς όφελος της εταιρείας μου, των μετόχων και των εργαζομένων μου», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Στο μεταξύ, σε ζωντανή τηλεμαχία επρόκειτο να αναμετρηθούν χθες οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων για την αντιπροεδρία, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς να αναμενόταν να δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις φοροαποφυγής του Τραμπ. Η αποστολή αυτή του Πενς θεωρείται η κρισιμότερη της προεκλογικής εκστρατείας. Την ίδια ώρα, σε εντατική προετοιμασία ενόψει του χθεσινού ντιμπέιτ υποβλήθηκε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν.

Νέα «σημαντικά» έγγραφα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προειδοποίησε, στο μεταξύ, ότι θα δημοσιοποιήσει ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας.

Aσάντζ κατά επικριτών

Στρεφόμενος εναντίον των επικριτών του, ο Ασάντζ υποσχέθηκε ότι δεν θα αποδεχθεί τη φίμωσή του. «Ευελπιστούμε ότι θα δημοσιεύουμε νέα στοιχεία κάθε εβδομάδα για διάστημα δέκα εβδομάδων. Ολα τα σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν μέχρι τις 8 Νοεμβρίου», είπε ο Ασάντζ, μιλώντας μέσω βίντεο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012. Ερωτηθείς εάν τα νέα έγγραφα θα πλήξουν τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς, ο Ασάντζ αρκέστηκε να πει ότι το νέο υλικό είναι «σημαντικό» και προσφέρει «πολλές συναρπαστικές οπτικές γωνίες». Η ομάδα του WikiLeaks, όμως, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την ευκολία με την οποία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς, ανακυκλώνοντας έγγραφα που της τροφοδότησε το Κρεμλίνο ή εξυπηρετώντας –όπως πολλοί καταγγέλλουν– τα συμφέροντα του Ντ. Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε 20.000 εσωτερικά μηνύματα email την παραμονή του συνεδρίου των Δημοκρατικών, υποχρεώνοντας σε παραίτηση ανώτατο κομματικό στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή